Ugrás a tartalomra

Csökken a keresztények és az Istenben hívők száma - két országban is rekordalacsonyak a statisztikák

Történelmi mélyponton van Ausztráliában és az Egyesült Államokban azoknak a száma, akik magukról azt állítják, hogy hisznek Istenben.

Photo by Jon Tyson / Unsplash

A 2021-es ausztrál népszámlálás kimutatta, hogy a magukat kereszténynek vallók aránya most először csökkent 50% alá, ami 17 százalékpontos csökkenés az elmúlt 10 év távlatában. Ugyanakkor nőtt azoknak a száma, akik „nem vallásosnak” tartják magukat.

Az ausztrálok által elismert vallások egyre inkább sokfélék, "a társadalmi attitűdök és hitrendszereink folyamatos változásait tükrözve" – áll az Ausztrál Statisztikai Hivatal közleményében.

Míg a kereszténység továbbra is a legelterjedtebb vallás az óceániai országban és a lakosság 43,9 százaléka vallja magát kereszténynek, ez visszaesés a 2016-os 52,1 százalékhoz és a 2011-es 61,1 százalékhoz képest.

A Sydney Morning Herald megjegyezte, hogy az 1911-es első népszámláláskor az ausztrálok 96 százaléka jelölte meg a kereszténység valamely formáját vallásaként, ez erőteljes esés a 2021-es népszámlálás keretében mért alig 44 százalékhoz képest.

A legnagyobb keresztény felekezet továbbra is katolikus, 20%-kal, ezt követi az anglikán 9,8%-kal. A The Herald szerint az 1960-as évek közepén Ausztráliában az emberek kevesebb mint 1%-a vallotta magát vallástalannak.

"A vallás kérdése különleges helyet foglal el a népszámlálásban – ez egyike azon kevés témáknak, amelyek Ausztrália 18 népszámlálása közül mindegyikben szerepeltek, és ez az egyetlen önkéntes kérdés"

- mondta David Gruen ausztrál statisztikai elemző.

"Az önkéntesség ellenére azt tapasztaltuk, hogy a 2016-os 91 százalékról 2021-re 93 százalékra nőtt a kérdésre válaszolók aránya."

-magyarázta.

Mindeközben egy új Gallup-felmérés azt mutatja, hogy az amerikai felnőttek körében egyre inkább csökken az Istenbe vetett hit, és ez a tendencia minden demográfiai csoportra igaz, legyen szó életkorról, rasszról vagy politikai beállítottságról és földrajzi elhelyezkedéséről.

Az Istenbe vetett hit jelenleg a legalacsonyabb (81%), mióta Gallup elkezdte mérni ezt a kérdést.

1944 és 2011 között átlagosan valamivel több mint 93 százalék volt (92-98%), azóta azonban 12 százalékponttal csökkent, és ennek a csökkenésnek a fele az elmúlt évben történt.

Másképp fogalmazva, tavaly megduplázódott azoknak a száma, akik azt állítják, hogy nem hisznek, és jelenleg az amerikai felnőttek 19%-a.

A legnagyobb csökkenés a legfiatalabb korcsoportban és a liberálisok között figyelhető meg.

A 18-29 éves korosztály esetében, így kicsivel több mint egyharmaduk már nem hisz Istenben.

Ez abból a szempontból jelentős, hogy általában ők alkotják az amerikaiak következő generációját, és más kohorsz-felmérések azt mutatták, hogy a vallási vélemény a fejlődés ezen szakaszában általában rögzül, és onnantól kezdve nagyon keveset változik.

Az Istenbe vetett hit 11 százalékponttal csökkent azoknál, akik ideológiailag liberálisnak vallják magukat. Ebben a csoportban az Istenbe vetett hit már minössze 61 százalékra csökkent.  

A legkisebb csökkenések egy része a konzervatív (-1%) és a republikánus szavazók (-3%) demográfiai körében tapasztalható.

(Hit Rádió / Gallup / ABS)

Legfrissebb