Ugrás a tartalomra

Ragadozó madarakat is bevet az IDF az áldozatok felkutatásához

Több áldozatot már sikerült így azonosítani.

A Negev-sivatag, a Júdeai-sivatag és a Golán-fensík környékén gyakori ragadozó madár, a Griff keselyű - Kép forrása: Tatzpit.com/Lior Kislev

Az innovatív módszer segítségével több izraeli áldozatot tudtak megtalálni, azonosítani, eltemetni - írja a World Israel News.


Az október 7-i terrortámadás következtében az áldozatok a terroristák elől menekülve szétszóródtak a területen, némelyikük különböző rejtekhelyeken bújt el, míg mások a sűrű lombok takarásában próbált menedéket keresni. Sokan ezeken a helyeken vesztették életüket, így az Izraeli Védelmi Erők számára nagy kihívást jelentett a holttestek megtalálása.

E megrázó valóságot követően a hadsereg eltűnt katonákért felelős egysége, amelyet héber rövidítéssel EITAN-nak hívnak, rendületlen elkötelezettséget tanúsított az áldozatok folyamatos felkutatásában, amely néha még tűzharcokkal is járt.

A misszió egyik jelentős közreműködője Nissim Magnaghi alezredes (resz.), tartalékos tiszt, önként jelentkezett a déli régióban való szolgálatra. Ebben a kihívásokkal teli időszakban Magnaghi egy innovatív ötlettel állt elő a keresési folyamat egyszerűsítésére - mely szerint a harci zónákban található jelentős számú ragadozó madarat is bevethetnék az áldozatok felkutatásához.

Ez a javaslat felkeltette az EITAN parancsnokának figyelmét, aki ezt követően az illetékes hatóságokhoz fordult támogatásért és információkért a térség ragadozó madarainak megfigyeléséhez.

Yaron Charka, a Keren Kayemet LeYisrael-Zsidó Nemzeti Alap vezető ornitológusa elmagyarázta, hogy télen több tízezer ragadozó madár vonul Izraelbe. A madarak közül sokan kifejezetten erre a konkrét területre koncentrálódnak, amely valóban segíthet holttestek felderítésében a madarak mozgásának nyomon követésével.

"Néhány esetben azért sikerült azonosítani egy holttestet, mert a mellette lévő ragadozó madár GPS-jeladóval volt felszerelve. Ezáltal megfigyelhettük, hogy a madár már hosszabb hosszabb ideje egy bizonyos helyen tartózkodott. Mivel ezek a nyomkövető eszközök meglehetősen költségesek, csak néhány kiválasztott ragadozómadárra tudták felhelyezni őket."

Az ezzel a módszerrel felfedezett holttestek egy része a Hamász terroristáihoz tartozott, de számos izraeli áldozatot felkutatásában is nagy segytséget jelentett.

"Sok esetben nem tudtuk volna megtalálni a holttesteket a földön, különösen, ha azok elrejtve vagy váratlan helyen voltak. Azonban ezeknek a ragadozó madaraknak a magasban repülnek, és éles látásuk lehetővé teszi számukra, hogy kiszúrják a holttesteket, majd a közelükben leszállnak, mely óriási segítséget jelent számunkra.”

-nyilatkozta Charka.

Legfrissebb