Ugrás a tartalomra

Rabbik tiltakoznak: szerintük biológiai nem szerint kell elhelyezni a transznemű diákot is

A kép illusztráció / Gershon Elinson, Flash90

A közép-izraeli Givat Shmuel városában egy általános iskolás, 8 éves transznemű fiú felvétele miatt 17 vezető rabbi levelet írt az oktatási minisztériumnak, amelyben azt sürgetik, hogy a gyermeket egy kizárólag lányokból álló osztályba helyezzék.

A nemzeti-vallásos állami iskolába járó fiúk és lányok a 4. osztálytól kezdve nemek szerint vannak elkülönítve.

Múlt héten pénteken szülők egy csoportja tiltakozott az iskola eredeti döntése ellen, miszerint a gyermeket, aki nőnek született, de most férfiként azonosítja magát, fiú osztályba helyezik.

A felháborodás oka az volt, hogy nem tájékoztatták a szülőket arról, hogy “nemet változtatott gyermek” fog a gyerekek közé járni. Az egyik szülő így nyilatkozott: "Miért kell a gyermekemnek már ilyen fiatalon tudnia, hogy ilyen dolgok is vannak a világban?". Hozzátette, hogy ha felfedezik, hogy "a barátjuk nem az, akinek gondolták, az felzaklathatja a lelküket".

A rabbik levelükben a gyermeket lányként emlegették, elutasítva az általuk "mesterségesnek" nevezett nemi változásokat.

"A halacha (zsidó törvények) nem ismeri el a mesterséges beavatkozásokat, és tiltja az ilyen viselkedést. A fiúk nem öltözhetnek lánynak, és a lányok nem öltözhetnek fiúnak. Ezért ennek a lánynak lány osztályba kell járnia. A vallási iskola feladata, hogy megtanítsa a halachát, és biztosítsa, hogy a diákok ennek megfelelően viselkedjenek".

-írták.

Az iskola vezetőségének vigyáznia kell, hogy ne sértse meg ezt a lányt. Türelemmel kell segíteni neki, hogy felismerje azt a nemi identitást, amellyel született. A képzelet nem változtatja meg a valóságot! Segíteni kell neki, hogy elfogadja a teremtés csodáit és azt a tényt, hogy Isten lánynak teremtette őt - azzal a kiváltsággal, hogy felnőve nővé és anyává váljon"

-tették hozzá.

Tóth Fruzsina / World Israeli News

Legfrissebb