Ugrás a tartalomra

Putyinnál járt az orosz főrabbi

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából találkoztak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Berel Lazar orosz főrabbival és Alekszandr Baradával, az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével találkozott a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából – számolt be a Neokohn.

A találkozóról a Kreml honlapján közzétett leirat szerint Lazar a találkozó során utalt az Ukrajnával vívott háborúra, és megpróbálta elősegíteni a békét.

„Készek vagyunk mindent megtenni [a szükséges] békés megoldások megtalálásáért”

– mondta Lazar. A továbbiakban így folytatta:

„Mert a szenvedő emberek mindenkinek rosszat tesznek, mindenki szenved, ha a körülöttünk élők szenvednek. Mindannyian az egyetlen [és egyetlen] Isten gyermekei vagyunk, és az a vágyunk, hogy minden gyermek testvériségben, kölcsönös megértésben és barátságban éljen, hogy az emberek tiszteljék egymást”.”

Lazar a Talmudból idézett, és azt mondta, hogy „aki egyetlen életet is megment, azt a írás úgy tekinti, hogy az egész világot megmentette”, és hozzátette, hogy „minden ember életét megbecsüljük”.

Putyin azt mondta, hogy „a holokauszt áldozatai” „az ellenállás hősei” voltak, és hozzátette, hogy „a nácik által kiirtott zsidók többsége a Szovjetunió polgára volt, és ez a mi közös fájdalmunk”.

Az orosz elnök megosztotta a két rabbival, hogy „kategorikusan ellenezzük, hogy az ilyen jellegű bűncselekményeket, amelyek nem évülnek el, a feledés homályába vessük”. Hozzátette, hogy Oroszország „olyan politikát folytat, hogy az emberiség történetében soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi”.

Pinchas Goldschmidt, volt orosz főrabbi korábban több alkalommal figyelmeztetett, hogy meglátása szerint a zsidóság veszélyben van Oroszországban és addig kell elutazni az országból, amíg még lehetséges.

(Neokohn)

Legfrissebb