Ugrás a tartalomra

Prófétának és hercegnek adta ki magát, rengeteg pénzt rakott zsebre

Fotó: CNN

Egy amerikai esküdtszék bűnösnek talált egy férfit, aki afrikai főnemesként bemutatkozva nem kis összeget csalt ki hiszékeny áldozataitól - írta meg az Index.

Daryl R. Attipoe ghánai hercegként, időnként Daryl R. Attipoe prófétaként mutatkozott be  a csaló és több év alatt legalább 14 embertől több mint 800 ezer dollárt, 330 millió forintot csalt ki.

Mostohaapjával együtt, akinek még nem kezdődött el a bírósági tárgyalása, azt állította, hogy a Power House of Prayer Ministries lelkészei. Az egyház vallomása szerint – amit az amerikai igazságügyi minisztérium is idézett – anyagilag támogatta „a különböző egyházi létesítményekben és magánlakásokban tartott vallási szertartásokat” Ohióban és Coloradóban.

A két férfi a nigériai csalók kedvenc módszereit alkalmazták. Harrison azzal áltatta a potenciális befektetőket – akik közül sokan az egyház tagjai voltak –, hogy ő egy ghánai herceg, aki megbízható kapcsolatokat épített ki afrikai bányászati és szállító vállalatokkal. Akár 33 százalékos megtérülésre számíthatnak – ezzel ámította áldozatait. Ezt követően házat béreltek és luxusautókat vásároltak a megszerzett pénzből.

A csalás felgöngyölítése alaposan elhúzódott. A szövetségi ügyészek már két éve, 2020-ban megfogalmazták a vádiratot, amelyben az állt, hogy a herceg/próféta és mostohaapja „jogtalan meggazdagodásra” törekedtek azáltal, hogy „hamis és csalárd állításokkal és ígéretekkel pénzt szereztek a befektetőktől”. A pénzt a vádlottak „személyes hasznukra fordították a befektetők tudta vagy engedélye nélkül”.

Az ügyészség nemcsak csalással, hanem csalás elkövetésére irányuló összeesküvéssel és tanú befolyásolásával is vádolta Daryl Robert Harrisont.

(Index)

Legfrissebb