Ugrás a tartalomra

Pride Shabbat: nem vállalta a megrendelést egy kóser pékség

A közösség tagjai bojkottálni kezdték a pékséget.

Photo by Alexander Grey / Unsplash

Egy New Jerseyben működő kóser pékség összetűzésbe került a helyi zsidó közösség tagjaival, miután visszamondta az LMBTQ témájú rendelések elkészítését. A szivárványszínű tortára és a többi Pride témájú egyéb süteményekre az egyik helyi zsinagóga adta le a rendelést a "Pride Shabbat" nevű ünnepség alkalmából.A millburni B'nai Israel Kongregáció minden évben ünnepséget rendez a Pride hónap alkalmából és bár a West Orange Bake Shop társtulajdonosa, Yitzy Mittel tavaly ugyan teljesítette egy hasonló témájú torta megrendelését, a feladat kényelmetlenül érintette őt, és úgy döntött, idén már nem vállalja az LMBTQ témájú áruk elkészítését.

Mint arról a The Jewish Telegraph Agency csütörtökön beszámolt, Mittel úgy véli, hogy az LMBTQ-szimbólumokkal "olyasmit ünnepelnek, amely ellenkezik a Tórával" és elmondása szerint ezért nem akarta elkészíteni a tortát.”

"A jelképeknek nagy súlya van"

- emelte ki a pék.

A pékség tulajdonosa egy másik üzletbe irányította őket, amely velük ellentétben árul úgynevee"kóser LMBTQ desszerteket" árul.

"Vannak más pékségek is, amelyek ezt megteszik"

– mondta.

A zsidó pék tagadta, az őt ért vádakat, amelyekben homofóbnak nevezték, és hangsúlyozta, hogy akkor sem lenne hajlandó ráírni egy tortára, hogy "gyűlölöm a melegeket", ha azéert jelentős összeget ajánlanának fel neki.


A New Jersey Jewish News szerint Julie Schwarzwald rabbi, a zsinagóga hitoktatási igazgatója akkor szembesült a ténnyel, hogy a pékség lemondta a szivárványtortát és a 10 süteményt, át szerette volna venni a megrendelést.

Julie Schwarzwald rabbi, a millburni B'nai Israel Kongregáció oktatási igazgatója - forrás: jsurge.org
"A pékség döntése egyértelmű, nem akarják támogatni a Pride-ot. Ez az ő döntésük, ez az ő törvényes joguk, nekem is jogom van eldönteni, hogy hol költöm el a pénzemet"


- nyilatkozott a rabbi aki végül úgy döntött, egy másik kóser pékségben rendelte meg a süteményeket.

A The Times of Israel beszámolói szerint több rabbi bigottsággal vádolta a pékséget, a helyi zsidó közösség néhány tagja pedig bojkottálni kezdte a boltot.


Legfrissebb