Ugrás a tartalomra

Vizsgálat alatt a portugál katolikus egyház: eddig 424 vallomás gyűlt össze gyermekmolesztálásról

Photo by M. / Unsplash

A portugál katolikus egyházban elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgáló bizottság kedden közölte, hogy már több mint 400 áldozat vallomását gyűjtötte össze, de elismerte, hogy a tényleges esetek száma "sokkal magasabb".

A portugál bizottság januárban kezdte meg munkáját, miután egy franciaországi jelentés feltárta, hogy mintegy 3000 pap és egyházi tisztségviselő több mint 200 ezer gyermeket molesztált szexuálisan az elmúlt 70 évben.

A portugál katolikus egyházat az elmúlt hetekben megrázta a szexuális visszaélések állítólagos eltussolásának különböző esetei, köztük olyan püspökök által elkövetett esetek, akik továbbra is aktív egyházi szerepet töltenek be.

"Az eltitkolás a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyek velejárója"

- mondta Daniel Sampaio portugál pszichiáter, a bizottság tagja.

Az egyik legnagyobb nyilvánosságot kapott ügy Jose Ornelashoz köthető, aki a Portugál Püspöki Konferencia (CEP) vezetője. Az ügyészek közölték, hogy nyomozást folytatnak Ornelas ellen. Egy tanárnő azzal vádolta meg, hogy 2011-ben eltussolt szexuális visszaéléseket egy mozambiki árvaházban.

A Publico című portugál lap szerint a tanár azt mondta, hogy két olasz pap által elkövetett szexuális visszaélést jelentett Ornelasnak, aki akkoriban a missziót vezette. A tanár azt állítja, hogy Ornelas nem tett semmit.

A CEP közleményben védte meg Ornelast, és azt mondta, hogy ő jelentette az esetet a helyi mozambiki gyülekezetnek, amely nem talált bizonyítékot a visszaélésre.

Eddig 424 tanúvallomást hitelesítettek, de Pedro Strecht, a bizottság vezetője szerint az áldozatok száma "sokkal magasabb", mivel sokan azok közül, akikkel a bizottság beszélt, olyan ismerősöket említettek, akiket szintén bántalmaztak.

A konzervatív Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnököt azután érte támadás, hogy azt mondta: "400 eset (kiskorúak szexuális zaklatásáról) nem tűnik számomra különösen magasnak".

A Twitteren a baloldaltól a jobboldalig terjedő törvényhozók "elfogadhatatlannak" minősítették Rebelo de Sousa megjegyzéseit.

A 424 tanúvallomásból 17-et küldtek el az ügyészségnek vizsgálatra, mivel az összes többit több mint 20 évvel ezelőtt követték el, és már nem lehet jogi eljárást indítani. Jelenleg további 30 olyan tanúvallomás van elbírálás alatt, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy az ügyészséghez küldjék őket - mondta Strecht.

"Több olyan helyzet is van, amelyben ugyanazt az állítólagos bántalmazót különböző emberek említik"

- mondta, hozzátéve, hogy az áldozatok többsége fiatal fiú volt.

Strecht elmondta, hogy csoportja jövő év januárjában fogja benyújtani a zárójelentést.

(Premier Christian News)

Legfrissebb