Ugrás a tartalomra

Poroltóval esett neki a hanukai gyertyatartónak egy lengyel törvényhozó

Ki kellett üríteni a termet.

Grzegorz Braun, miután tűzoltó készülékkel eloltotta a hanukai gyertyákat a varsói parlamentben. Kép: Reuters

Miután a hanukai gyertyatartó fényei kialudtak, sátánistának nevezte azokat, akik részt vesznek egy ilyen eseményben. - számol be a Jpost.

Egy szélsőjobboldali lengyel törvényhozó poroltó készülékkel oltotta el a hanukai gyertyákat az ország parlamentjében, amelynek következtében a házelnök kizárta őt az ülésről.

A TVN24 honlapján közzétett felvételeken látható, amint Grzegorz Braun, a konföderáció képviselője fogta a tűzoltó készüléket, majd átsétált a parlament előcsarnokán a hanuka alkalmából felállított gyergyataróhoz, ahol fehér felhő keletkezett, és a biztonsági őröknek ki kellett üríteniük a területet.

A televíziós felvételeken látható, hogy a közelben tartózkodó embereket beborította a tűzoltó készülékből származó por.

Ezután az ülésteremben felállt a pódiumra, ahol a hanukát "sátáninak" nevezte, és azt mondta, hogy helyreállítja a "normalitást".

A incidens után Braunnak feltették a kérdést, hogy szégyelli - e magát, melyre így felelt:

"Szégyelljék magukat azok, akik részt vesznek sátánista cselekedetekben".

Szymon Holownia házelnök ezután kizárta őt az ülésről, és közölte, hogy tájékoztatja az ügyészséget a tettéről.

" Amíg én vagyok a parlament elnöke, addig nem lesz tolerancia a rasszizmussal, az idegengyűlölettel, az antiszemitizmussal szemben..."

- mondta Holownia újságíróknak.

Az Európai Rabbik Konferenciájának (CER) keddi közleménye szerint "Michael Schudrich lengyel főrabbi , megbeszéléseket folytatott Donald Tusk miniszterelnökkel, elítélve az incidenst és koordinálva a menóra újragyújtását a parlamentben.

Emellett a CER elnöke, Pinchas Goldschmidt rabbi elmondta:

"Braun tettei veszélyeztetik a zsidó közösség tagjainak életét, és potenciálisan további támadásokhoz vezethetnek. Sürgetem a hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot Braun ellen, és vonják felelősségre. Most van itt az ideje a cselekvésnek."

Schudrich főrabbi pedig hozzátette:

"A történelem során számos ellenfél támadt a zsidó nép ellen, a görögöktől kezdve a makkabeus korszakban a mai Hamászig. Sokan próbálták kioltani a fényünket, de mindannyian kudarcot vallottak"."

Legfrissebb