Ugrás a tartalomra

Pew Research: a gyerekek mentális egészsége aggasztja leginkább a szülőket a világjárvány után

A mentális egészséggel kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak.

Photo by Gadiel Lazcano / Unsplash

A koronavírus világjárvány az Egyesült Államokban és világszerte az emberek mentális egészségének romlásával hozható összefüggésbe - derül ki a Pew Research friss elemzéséből.

A 2020 elején kitört COVID-19 járvány széles körű lezárásokat és zavarokat okozott a mindennapi életben, miközben rövid, de súlyos gazdasági recessziót váltott ki, amely széles körű munkanélküliséget eredményezett. Három évvel később az amerikaiak nagyrészt visszatértek a normális tevékenységekhez, de a mentális egészséggel kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak - mutat rá a kutatás több korábbi felmérés adataira hivatkozva.

A Pew Research Center 2020 márciusa és 2022 szeptembere között végzett négy felmérése szerint tízből legalább négy amerikai felnőtt (41%) tapasztalt magas szintű pszichológiai szorongást valamikor a világjárvány során. A fiatal felnőttek különösen nagy valószínűséggel szembesültek a COVID-19 járvány kitörése óta fennálló nagyfokú pszichológiai problémákkal: A 18 és 29 év közötti amerikaiak 58%-a tartozik ebbe a kategóriába a négy felmérés legalább egyikében adott válaszok alapján.

Egy 2022 őszi, 18 év alatti gyermekeket nevelő szülők körében végzett felmérés szerint a mentális egészség áll az amerikai szülők által a gyermekeik jólétével kapcsolatban kifejezett aggodalmak listájának élén. Ebben a felmérésben tízből négy amerikai szülő azt mondta, hogy rendkívül vagy nagyon aggódik a szorongással vagy depresszióval küzdő gyermekei miatt. Ez nagyobb volt, mint azoknak a szülőknek az aránya, akik hét másik megkérdezett veszély miatt fejezték ki nagyfokú aggodalmukat.

A tizenévesek szülei közül nagyjából tízből három (28%) nagyon vagy nagyon aggódik amiatt, hogy a tinédzserek közösségi médiahasználata szorongáshoz vagy depresszióhoz vezethet - derül ki egy 13 és 17 év közötti gyermekeket nevelő szülők körében 2022 tavaszán végzett felmérésből.

Legfrissebb