Ugrás a tartalomra

Petíció: azonnali cselekvésre szólította fel 86 Nobel-díjas a világ vezetőit

Követelik az elrabolt izraeli gyermekek azonnali szabadon bocsátását.

A Hamász ltal elrabolt és fogvatartott gyermekekről közzétett fotók közül néhány - Kép forrása : NYPOST

86 Nobel-díjas által aláírt petíció követeli az Gázában elrabolt gyermekek azonnali szabadon bocsátását, felszólítva ezzel az ENSZ főtitkárát, Antonio Guterres-t és a világ vezetőit az azonnali cselekvésre. A petíció egyértelművé teszi: A gyermekek elrablása és bebörtönzése háborús és súlyos emberiesség elleni bűncselekmény.

Az Izrael Állam Nagykövetsége által szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközlemény szerint:

86 Nobel-díjas foglalt állást a petícióban, amely mély erkölcsi követelést fogalmaz meg:

az elrabolt izraeli gyermekek azonnali szabadon bocsátását

Az előterjesztésben az aláírók megrendítő üzenetet fogalmaztak meg:

„Az történelem során mindig is voltak háborúk, de az emberiség következetesen meghúzta a határt a háborús cselekmények és a háborús bűnök között. Egyetlen háború sem tűrhet el tömeges kegyetlenségeket. Egyetlen háború sem normalizálhatja a nemi erőszakot és a kínzást. Soha nem engedi meg a háború az ártatlan kisgyermekek fogságba ejtését a pokol kínjai között."

Hozzátették:

„a támadás során a Hamász több száz izraeli katonát és civileket rabolt el, köztük 6
hónap és 18 év közötti gyermekeket is. A gyerekeket soha nem szabadna bábuknak tekinteni a
háború színterén".


A Nobel-díjasok egységesen követelik az elrabolt gyermekek azonnali szabadon bocsátását.
Hangsúlyozták:

"A gyermek lelke különbözik a felnőttekétől. Szent kötelességünk, hogy megvédjük az ártatlanokat és kiszolgáltatottakat. Kötelességünk megmenteni gyermekeinket. Az elmúlt napokban látott nyomasztó képek és szavak sötétebb idők emlékeit idézik fel, olyan időkét, amelyeket mi, az emberiség, mint kollektíva, reméltük, hogy magunk mögött hagyhatunk."


A petíciót aláírók egyértelműen kijelentik, hogy a gyermekek elrablása és bebörtönzése háborús
bűncselekmény és mélységes erkölcsi igazságtalanság az egész emberiséggel szemben. Üzenetük egy hangzatos követeléssel zárult:

"Engedjétek el a gyerekeket!"


Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete az alábbiakat emelte ki:

"A Hamász által elkövetett barbár mészárlást követően, amely tragikus módon gyermekek, nők és idősek életét követelte, úgy tűnik, hogy az ENSZ eltért alapvető küldetésétől, a borzalmak és háborús bűncselekmények megelőzésétől
és leküzdésétől. Az ENSZ látszólag eddig figyelmen kívül hagyta az izraeli állampolgárok szenvedését, beleértve az ártatlan gyermekek és csecsemők elrablását. Ez az ENSZ utolsó lehetősége arra, hogy bizonyítsa relevanciáját és emberségét. Arra kérem a főtitkárt, hogy ébredjen rá az elrabolt gyermekek életének mélységes jelentőségére, és rendíthetetlenül kötelezze el magát amellett, hogy a terroristák által elrabolt ártatlan gyermekeket helyezi előtérbe a terroristák barbár erőszakát támogató gázaiak segítésével szemben. A Nobel-díjasok szenvedélyes erkölcsi iránytűként szolgálnak, és őszintén kérem, hogy teljes szívvel hallgasson az üzenetükre."


Ezt a példátlan kezdeményezést a Nobel-díjasok képviseletében Daniel Kahneman professzor, az elrabolt 3 éves ikrek, Emma és Julie, valamint az 5 éves Amelia hozzátartozói, Alana Zeitchik és Liam Lindsay nevében nyújtották be, felszólalva ezzel az elrabolt gyermekek családjaiért.


A petíciót a világ 86 legjelentősebb tudósa és gondolkodója támogatta, köztük olyan Nobel-díjasok, mint Shirin Ebadi 2003-as Nobel-békedíjas, Ellen Johnson Sirleaf 2011-es Nobel-békedíjas; Daniel Kahneman 2002-es közgazdasági Nobel-díjas; Aaron Ciechanover 2004-es kémiai Nobel-díjas; Patrick Modiano 2014-es irodalmi Nobel-díjas; Jose Ramos-Horta 1996-os Nobel-díjas; Olga Tokarczuk 2018-as irodalmi Nobel-díjas.

A petícióban résztvevő Nobel-díjasok nevei
A petícióban résztvevő Nobel-díjasok nevei

Legfrissebb