Ugrás a tartalomra

Nem tudtak kiválni: pert indítottak az Egyesült Metodista Egyház ellen

Közel kétszáz helyi konzervatív gyülekezet kiválását akadályozták meg.

A bostoni South Endben található Union United Methodist Church Fotó: Getty Images

Beperelték az Egyesült Metodista Egyház egyik Georgia állambeli testületét, amiért önhatalmúan úgy döntött, megakadályozta a közel kétszáz helyi konzervatív gyülekezet kiválását.

2019 óta már több, mint kétezer gyülekezet vált ki a UMC-ből, azóta, hogy megszavazták, hogy fenntartja a tilalmat az LMBTQ lelkészek felszentelését, és az azonos neműek házasságkötését illetően, azonban ők a szavazati többséget figyelmen kívül hagyva mégis úgy döntöttek, hogy engedélyezik.

A pert néhány hónappal azután nyújtották be, hogy úgy döntöttek, szüneteltetik a felekezetek kiválására tett további törekvéseket, amit legutóbb 186 felekezet nyújtott be a UMC Észak-Georgiai konferenciáján, mert a helyi gyülekezetek szeretnének elhatárolódni a liberális fővonaltól.

Az Észak-Georgiai Konferencia volt az első, ahol a szétválási folyamatokat jövő évig szüneteltették, amikorra a Fegyelmi Könyv kiválásra vonatkozó záradéka lejár, lehetővé téve ezzel a szabályok módosítását.

Az Egyesült Metodista Egyház honlapján kifejezetten az áll, hogy amikor a kongresszus 2024-ben újra összeül, a 2553-as bekezdés már nem fog létezni, ezért azt ami nem létezik, nem lehet majd meghosszabbítani.

- áll felezetek által benyújtott a keresetben.

Dan Dalton szerint, aki több kiválni szándékozó gyülekezetet képvisel ügyvédként, a felekezetek közötti civakodás a hatalomról, és a vagyonról szól, mert a hívők adományai így nem kerülhetnének a UMC tulajdonába.

,,Azt látják, hogy azok a gyülekezetek, akik adományokat fizettek elmennek, akik pedig nem, azok maradnak. Úgy érzik, hogy a túlélésre való képességük ezáltal csökken. Azt hiszem, ezért próbálják visszatartani ezt az egészet, mert minden a pénzről szól”

- tette hozzá Dalton.

Jeff Jeringan, a Georgia állambeli Powder Springsben található egyesült metodista gyülekezet egyik laikus tagja elmondta, hogy szerinte bár a metodisták közötti szakadás a szexualitással kapcsolatos vitákkal kezdődött, a problémák arra vezethetőek vissza, hogy a felekezeti vezetők önhatalmúlag döntenek arról, hogy a Fegyelmi Könyv mely részeit akarják érvényesíteni.

„Egyszerűen hihetetlen, hogy azok, akik Isten és az emberek előtt megesküdtek, hogy követik a Fegyelmi Könyv előírásait, néhány esetben önkényesen mégis úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják azt”

- mondta Jeringan.

’’Szörnyű, hogy a világi bíróság elé kell vinnünk a vitáinkat, de ha az egyházi eljárásban nincs igazságszolgáltatás, akkor nincs más választásunk’’

- mondta Jeringan, valamint kifejtette, hogy a felekezetek közötti jogi csatározások rossz fényt vethetnek a metodistákra, és a kereszténységre, de az egyház vezetői egyszerűen nem hagytak más választást a felekezeteknek, mint hogy a kormányhoz forduljanak.

„Egyszerűen szívszorító, még azt sem engedik, hogy a saját kilépésünkről szavazhassunk. Ez nem csak keresztényellenes, de Amerika ellenes is, mert megfosztanak minket a jogainktól”

- mondta Jaringen.

„Habár a helyzet jelenleg rendkívül fájdalmas úgy gondolom, hogy Isten nagyszerű dolgokat tartogat a Wesley -féle mozgalom számára"

- tette hozzá Jeringan.

Mint ahogy arról korábban több alkalommal is beszámoltunk, az Egyesült Metodista Egyházból folyamatosan válnak ki a közösségek és több alkalommal is vita tárgya volt a szervezet LMBTQ kérdésekben foglalt álláspontja.

(Fox News)

Legfrissebb