Pert indítanak Benedek pápa ellen

Pert indítanak Benedek pápa ellen

Szexuális visszaélés miatt indított pert egy német áldozat néhány katolikus egyházi vezető ellen Bajorországban. Az egyik ilyen vezető XVI. Benedek pápa.

Azzal vádolják a pápát, hogy a visszaélések elkövetőit védelmezi. Ha az eljárás sikerrel jár, a nyugalmazott pápának meg kell jelennie a bíróság előtt - derül ki több német médium kutatásából.

A per alapjául szolgáló visszaélésekre az 1990-es években került sor. Akkor egy Peter H. nevű pap állítólag több gyermeket és fiatalt molesztált a müncheni és freisingi érsekségben. Közülük az egyik fiatal indította az eljárást.

Annak ellenére, hogy több egyházi vezető tudott a visszaélésekről, az elkövetőnek továbbra is engedélyezték, hogy gyerekekkel dolgozzon.

Egy polgári bíróság már elítélte korábban Peter H.-t, az egyház mégsem bocsátotta el, így folytathatta a bűncselekményeket.

Az áldozat és ügyvédje által benyújtott kereset nem a büntetőjogi felelősségre vonást célozza. Ehelyett azt szeretnék, hogy megállapítsák az egyház bűnösségét a visszaélési ügyekben és kártérítést fizessenek az áldozatok számára.

Egyelőre még nem biztos, hogy lehet-e pert indítani a pápa ellen. Az egyház az elévülésre hivatkozva megakadályozhatja a pert. Ha a per sikerrel jár, a római katolikus egyházat továbbra sem kötelezik kártérítés fizetésére, az ítélet inkább csak növelné az egyházra nehezedő nyomást.

Januárban jelentést tettek közzé az érsekségen 1945 és 2019 között történt visszaélésekről. Benedeket a jelentésben azzal vádolták, hogy nem lépett fel az elkövetőkkel szemben.

A volt pápa később elismerte hibáit és bocsánatot kért.

Mátéfi-Takács Eszter / CNE

Nyomj ESC-t a kilépéshez!

© 2022 Hit Rádió

Sikeresen előfizettél, csomagod: Hit Rádió
Nagyszerű! Már csak a fizetés van hátra! Hit Rádió
Jó újra látni! Sikeresen bejelentkeztél!
Szuper! A fiókod aktív és mindenhez hozzáférsz!.
Sikeresen mentve a számlázási információk!
Sikertelen mentés!
A link sajnos elévült.