Ugrás a tartalomra

PÉLDÁTLAN: Hírlevélben hívja utasait a Ryanair a magyar kormány ellen

Június 22-én este a Ryanair emailben fordult utazóközönségéhez, hazugnak nevezve a magyar kormányt és idiótának intézkedését, arra kérve utasait, hogy levélben forduljanak panaszzal Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter irodájához.

A levél így szólt:

"Kedves Utas!

A Magyar Korm.  a közelmúltban alaptalan és indokolatlan „extraprofit” adót vetett ki rövid időn belül a rekordveszteséget szenvedő légitársaságokra, ezért szükségünk van az Önök támogatására, hogy ezt az utasainkra kivetett idióta és tisztességtelen adót töröljük.

Nagy Márton miniszter múlt szombaton több hamis állítást fogalmazott meg, amelyek magyarázatára kérjük:

1.Miért vetnek ki „többletnyereség” adót az olyan veszteséges légitársaságokra, mint a Ryanair és a Wizz Air, amelyek rekordveszteségről számolnak be a Covid és az ukrán invázió miatt?

2.  Miért állította hamisan Nagy miniszter, hogy ezt a „többletnyereség” adót gond nélkül fizetik más EU-országokban?  Ez teljesen hamis – egyetlen másik EU-tagország sem vetett ki „többletnyereség” adót egy olyan veszteséges iparágra, mint a légitársaságok.

3.  Miért hazudott Nagy miniszter úr a magyar családoknak, akik nem tudják megfizetni ezt a regresszív adót, amikor azt állította, hogy „az extraprofit adót senki nem hárítja át a lakosságra”.  Amint azt Nagy miniszter jól tudja, az olyan légitársaságoknak, mint a Ryanair és a Wizz Air, nincs nyereségük, nincs „többletnyereségük”, így az uniós jog értelmében a légitársaságok szabadon meghatározhatják az EU-n belüli járatok repülőjegyeit (beleértve ennek az idióta adónak az áthárítását is) anélkül, hogy  a nemzeti kormányok vagy „fogyasztóvédelmi ügynökségeik” bármilyen beavatkozása indokolt lenne.

Arra kérünk minden utast, hogy csatlakozzon hozzánk a Nagy miniszter által kivetett idióta adó ellen, amely minden magyar családot és látogatót magasabb repülőjegy fizetésére kényszerít majd, mivel a Magyarországról induló légiközlekedés már a Covid-19 világjárvány idején, valamint az ukrajnai illegális orosz invázió bénító veszteségeket szenvedett el.

A veszteséges iparágra abszurd „többlet-adó” kivetése csak károsítja Magyarország versenyképességét és a magyar családokat egy olyan időszakban, amikor Magyarországnak szüksége van a Ryanair alacsony viteldíjaira, hogy felgyorsítsa a Covid utáni gazdasági fellendülést.

Arra kérünk minden Ryanair utast, hogy még ma írjon alá és írjon e-mailt Nagy Márton miniszternek, és szólítsa fel, hogy fordítsa vissza ezt az idióta és káros magyar adót.

Üdvözlettel,
A Ryanair csapata"

Az email végén található gombra kattintva a következő levelet küldhette el az utas a minisztérium címére:

"Tisztelt Nagy Miniszter Úr!

E-mailben kérem, hogy tiltakozzam a veszteséges, Magyarországról közlekedő utasszállító légitársaságokra kivetett új „többlet-adó” ellen. Semmiféle ilyen adó nem indokolt, amikor a Ryanair és a Wizz Air rekordveszteségről számol be.

Mi, magyarok és családjaink most kénytelenek leszünk ezt az indokolatlan többlet nyereségadót fizetni az ön kapzsisága és butasága miatt.  Önök csak a magyar utasok, családjaink és az országba látogatók repülőútjának költségeit növelik.

Az Ön hamis állításaival ellentétben egyetlen másik uniós ország sem vetett ki többlet nyereségadót veszteséges légitársaságaira.  Követeljük, hogy haladéktalanul töröljék el ezt az indokolatlan többlet nyereségadót, amely megnöveli a magyar utasok és családjaink légi utazási költségeit, és rontja Magyarország imázsát és hírnevét az Európai Unióban.

Mindenképpen emeljenek többletadót az olaj- és gázipar által jelentett rekordnyereségre, de töröljék el ezt az adót a légitársaságokra és utasaikra, mivel ez a szektor tekintélyes károkat szenvedett a Covid-19 és Oroszország közelmúltbeli ukrajnai inváziója után.

Gazdaságfejlesztési miniszterként Önnek csökkentenie kellene a magyarországi légi hozzáférés költségeit, nem pedig megadóztatnia."

(Cikkünk a levelek angol példányainak fordításait tartalmazza)

Legfrissebb