Ugrás a tartalomra

Pedofilokat kezelő klinikai egység figyelmeztet: a konverziós terápia betiltása nem megoldás

Problémásnak látják, ha nem lehet segíteni valakinek természetellenes vágyaik elfojtásában.

Photo by christopher lemercier / Unsplash

Egy norvégiai gondozóegység attól tart, hogy a konverziós terápia betiltása megakadályozza a pedofilok kezelését.

Az oslói egyetemi kórház pedofilokat kezelő speciális osztálya attól tart, hogy a konverziós terápia betiltása problémákat fog okozni, hiszen ha már nem lehet legálisan segíteni az embereknek vágyaik vagy orientációjuk elfojtásában, akkor ez a kiskorúakhoz vonzódó emberek kezelésére is vonatkozik.


A kórházban van egy speciális ambuláns részleg a mentális egészséggel és a szenvedélybetegségekkel kapcsolatban. Kezelést nyújtanak olyan embereknek is, akik szexuálisan vonzódnak a kiskorúakhoz, halottakhoz és állatokhoz. Mivel a kormány megpróbálja megtiltani, hogy egy másik személy elnyomja szexuális irányultságát, a kérdés az, hogy mit tegyenek ezekkel a személyekkel.

Főleg pedofilok keresnek segítséget ebben az egységben - mondta Anne Wold főorvos az új keresztény norvég hírcsatornának, a Verdinyttnek. A klinika úgy véli, hogy a konverziós terápia bejelentett törvényi tiltása hatással lehet az üzletmenetére.

A múlt hónapban a speciális egység hosszas konzultációs választ küldött az Egyenlőségi Kulturális Minisztériumnak. A konzultációra adott válaszában azt írják, hogy a jogi szöveg nem tisztázza, "hogy a nem beleegyező entitásokkal kapcsolatos szexuális rendellenességek, köztük a pedofil rendellenességek kezelését érinti-e a büntetési tétel". A Speciális Járóbeteg Szakellátó Egység  kéri, hogy ezt magyarázzák meg.

A Solberg-kormány (2017-2021) először 2022 júniusában terjesztette konzultációra a "konverziós terápia" betiltására vonatkozó javaslatot. A kormányváltás után az Anette Trettebergstuen (munkaügyi) miniszter vezette Kulturális és Egyenlőségi Minisztérium megváltoztatta a javaslat tartalmát, és új konzultációs fordulót tartott. A konzultáció során 1200 reakció érkezett, köztük sok kritika.

A minisztérium a törvényjavaslatban a "konverziós terápiát" úgy határozta meg, mint "olyan módszerek alkalmazása, amelyek célja, hogy egy másik személyt rávegyenek szexuális irányultságának vagy nemi identitásának megváltoztatására, tagadására vagy elfojtására, és amelyek alkalmasak arra, hogy az érintett személynek pszichológiai kárt okozzanak".


Anne Wold rámutat, hogy a pedofilokkal végzett munkája során pontosan ezt teszi: a szexuális impulzusok elfojtását vagy megváltoztatását.

"Azon páciensek esetében, akik szexuális érdeklődésüket zavarónak élik meg, és/vagy akikről úgy gondolják, hogy képesek ártani másoknak, a kezelés központi része arról szól majd, hogyan lehet kezelni a gondolatokat/vágyakat, és hogyan lehet tartózkodni attól, hogy ezek alapján cselekedjenek"

- magyarázza a konzultációs válaszban.

"Egyeseknél a kiskorúakhoz való szexuális vonzódás erősebb, mint a felnőttekhez való vonzódás, és ezekben az esetekben olyan technikákkal/stratégiákkal dolgoznak, amelyek megkönnyítik a felnőttekhez való vonzódást és csillapítják a kiskorúakhoz való vonzódást. Ez olyan megközelítésnek tekinthető, amelynek célja a szexuális impulzusok megváltoztatása és/vagy elfojtása. Tegyük fel, hogy egy személy csak például a kiskorúakhoz vonzódik. Ebben az esetben a kezelés arra összpontosít, hogy az érintett személy hogyan tud értelmes életet élni anélkül, hogy szexuális érdeklődését kiélné"

-írta.

A kormány azt mondja, már megfogalmazta a törvényjavaslatot, hogy az adott egység továbbra is kezelhesse a pedofilokat.

(CNE)

Legfrissebb