Ugrás a tartalomra

Päivi Räsänen a nemváltás veszélyeire figyelmeztette a finn kormányt

Päivi Räsänen - Fotó: KD Lehti, Kristiina Kunnas

Päivi Räsänen finn parlamenti képviselő kérdéseket tett fel a kormánynak a nemváltási kezelések minőségével kapcsolatban. Azzal érvel, hogy alapos vizsgálatra van szükség az eljárások biztonságának és szükségességének biztosítása érdekében

Räsänen azért nyújtotta be írásos nyilatkozatát, mert a finn kormány hamarosan új transznemű törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé. Erről pártja honlapja, a KD Lehti számolt be.

A politikus rámutat, hogy a kormánynak meg kellene vizsgálnia a brit transznemű politikát, hogy elkerülje a rászoruló fiatalok életre szóló megkárosítását.

Nemrég kénytelen volt bezárni egy bírósági ítélet miatt egy brit transznemű klinika, a Tavistock Clinic. A hatóságok attól tartottak, hogy a klinika nemi diszfóriában szenvedő fiatalok hormonkezelései gyermekek és fiatalok ezreit károsítják. A bírósági ítélet azután született, hogy egy jelentés kimutatta, hogy a fiatalok nem kaptak elegendő információt a kezelésük előtt.

Néhányan már az első klinikai látogatásuk alkalmával kezelésben részesültek.

A genderklinika munkatársai nem vizsgálták a betegek esetleges mentális egészségügyi problémáit. Még tíz éven aluli gyerekeket is kezeltek. Ezenkívül nem volt tudományos bizonyíték a felhasznált gyógyszerek hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozóan.

Räsänen rámutat, hogy Finnországban ugyanezt a tendenciát észleli. Szerinte a gender diszfóriát elsősorban ideológiai irányból közelítik meg, amely minden szexualitás elfogadására törekszik. Räsänen most arra figyelmeztet, hogy ez a megközelítés a kezelési módszerek kritikus vizsgálatának hiányához vezet.

„A gyermekpszichiátriai szakemberektől olyan üzenetek érkeztek, amelyek az ideológiai érdekszervezetek nyomásáról szóltak, amivel sikerült elhallgattatni a tudományos értékelést és a nyílt vitát”

– mondja.

Räsänen aggodalmát fejezi ki a nemváltást kérő fiatal lányok növekvő száma miatt. Néha úgynevezett hormonblokkolókat ajánlanak nekik, amelyeknek a növekedésre és fejlődésre gyakorolt ​​hosszú távú hatása ismeretlen.

A kereszténydemokrata párt, amelyhez Räsänen is tartozik, korábban elutasította az új transznemű törvényre vonatkozó javaslatot. A párt aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a törvényes nemváltás felajánlása figyelmen kívül hagyja azokat a mentális küzdelmeket, amelyeket a nemi diszfóriában szenvedők gyakran megtapasztalnak.

"A neuropszichiátriai, mentális egészségügyi és személyiségbeli kihívásokkal már a nemváltás folyamata előtt foglalkozni és kezelni kell"

- írják közleményükben a politikusok.

A keresztény képviselőnőt korábban uszítással és diszkriminációval vádolták, mert a Bibliából idézett, bíróság elé kellett állnia. Päivi Räsänen mellett szipátiatüntetés is szerveződött Budapesten, amelyet ide kattintva tekinthet meg. Első fokon végül minden vádat ejtettek a keresztény parlamenti képviselő ellen, akit homoszexuálisok diszkriminációjával és gyűlöletszítással vádoltak meg.

(CNE)

Legfrissebb