Ugrás a tartalomra

Öt kormányzói versenyben is az abortuszra helyezik a hangsúlyt a demokraták

Photo by Jon Tyson / Unsplash

Öt kulcsfontosságú kormányzói versenyben a demokraták a hirdetések legnagyobb részét az abortusznak szentelik  - számolt be a Washington Post.

Miközben a demokraták azt remélik, hogy a téma a választók részvételét növeli, a republikánus kormányzójelöltek a bűnözéssel és a gazdasággal kapcsolatos politikai hirdetéseket preferálják.

A televíziós és digitális reklámköltéseket nyomon követő AdImpact adatainak elemzéséből kiderül, hogy a demokrata jelöltek és a témával foglalkozó csoportok tévéreklámjainak 45 százalékát öt államban - Wisconsin, Michigan, Arizona, Georgia és Pennsylvania - abortuszreklámokra költötték.

Ebben az öt államban a kormányzóválasztás és a republikánus vezetésű törvényhozás versenyben áll egymással, és attól függően, hogy melyik párt nyeri a kormányzói posztot, tovább folytatódhat az abortuszjogok újradefiniálása.

A következő két leggyakoribb téma, az oktatás és a bűnözés a demokraták reklámköltésének 10, illetve 8 százalékát tette ki.

Október 31-ig az öt államban a demokrata jelöltek több mint 41 millió dollárt költöttek az abortuszreklámokra, amelyek több mint 69 ezer alkalommal futottak le.

Ez az összeg több mint egyharmadát teszi ki annak a 94 millió dollárnak, amelyet országszerte a kormányzóválasztási kampányokban abortuszjogi hirdetésekre költöttek.

Az elemzésből az is kiderül, hogy a republikánus kormányzójelöltek Wisconsinban, Michiganben, Arizonában, Georgiában és Pennsylvaniában az általános választási kampányuk kezdete óta semmit sem költöttek abortusszal kapcsolatos reklámokra. Inkább a bűnözés és a büntetőjogi reform volt a legnagyobb téma, amely a kiadások összesen 30 százalékát tette ki. Ezt követte a világjárvány és a munkahelyek, amelyek a kiadások 14,3, illetve 12,8 százalékát tették ki.

A demokraták szerint az országos közvélemény-kutatások alátámasztják, hogy az abortuszjogokra helyezik a hangsúlyt, különösen azokkal a jelöltekkel szemben, akik nem támogatják a kivételeket a tilalmakban. A Marquette Law School szeptemberi országos felmérése szerint az amerikaiak 8 százaléka szerint az abortusznak minden esetben illegálisnak kellene lennie, beleértve a republikánusok 9 százalékát. A felmérés azt is kimutatta, hogy 90 százalék - köztük a republikánusok 81 százaléka - szerint államuknak lehetővé kell tennie, hogy egy nő legális abortuszhoz jusson, ha nemi erőszak vagy vérfertőzés következtében esett teherbe.

Egyes republikánusok azonban úgy vélik, hogy a demokrata kormányzójelöltek abortuszra való intenzív összpontosítása félrevezető, és azt mutatja, hogy sok választópolgárral elvesztették a kapcsolatot.

(Washington Post)

Legfrissebb