Ugrás a tartalomra

Ősi felirat mutat rá a bibliai Sós-völgy helyszínére?

Két helyen is megemlíti a Biblia.

Izraeli régész a Júdeai-sivatagban található barlangban, ahol négy római kori kardot találtak meglepően jó állapotban. - Kép forrása: Matan Toledano/IAA

Fény deríthet a Bibliában található Sós-völgy helyszínére az 1973-ban megtalált templomi felirat, amelyből egy újabb részt sikerült megfejteniük a kutatóknak - írja a Times of Israel.

A felirat egy cseppkőre festett ősi felirat, amely egy Engedi közelében levő barlangban található. A multispektrális képalkotással történő vizsgálat során négy római katona kardját is megtalálták, amelyeket a szakértők szerint a Bar Kochba-lázadás idején a júdeai lázadók zsákmányoltak, és egy helyeztek el egy szűk sziklahasadékban.

A barlangban fellelt római kori kardok egyike - Kép forrása: Emil Aladjem/IAA

Dr. Asaf Gayer, az Ariel Egyetem oktatója, egy geológus kollégájával, Boaz Langforddal, valamint Shai Halevi-vel, az Izraeli Régiségügyi Hatóság fotósával történt kirándulása során, bukkant rá a kardokra, mert úgy döntött, mielőtt elhagyja a barlangot, még végez egy gyors régészeti felmérést.

"Amikor az ember bemegy egy barlangba, mindig úgy érzi, hogy találni fog valamit"

- mondta az 1900 éves római kori kardokkal kapcsolatban Gayer.

A  három sorból álló Első Templom korabeli feliratot 1973-ban Ofra Aharoni, az Ein Gedi Terepiskola egyik oktatója talált meg egy cseppkővel teli, két szintes egyetlen kamrából álló barlangban.

A feliratot először 1975-ben Pessach Bar-Adon, fejtette meg, aki szerint a szövegben ez áll:

"Áldott az Isten (Adonai) /Áldott XXX / Áldott az Isten (Elohim)"

Gayer úgy vélte, hogy a modern képalkotó technológia segítségével újonnan feltárt néhány betű még több értelmet nyerhet a feliratban található szöveg.

Újabb részt fejtettek meg a Holt-tenger melletti barlangban található ősi feliratból, a bibliai Sós-völgyre utal a szöveg. - Kép forrása: Boaz Langford/Times of Israel

A barlangkutató csoport ezért számos szögből lefényképezte a feliratot. Az áldott szó után ennek köszönhetően tisztán kirajzolódtak a héber bet, gimel és yud betűk, és egy szóválasztó pont, amely az Első Templom korában volt jellemző.

Gayer a betűket a „völgy” szóval azonosította, és elmondása szerint az ezt követő, a héber heh, mem, lamed és het betűket tartalmazó szó a „só” (maleh) szóval azonos.

A Sós-völgyre a Biblia két helyen is tesz utalást, először Sámuel második könyvének nyolcadik fejezetében, majd a zsoltárok könyvének hatvanadik fejezetében is. Mindkét esetben Dávid király győzelméről ír, aki a zsoltárokban hálát ad Istennek a Sós-völgyben aratott győzelemért.

Dr. Asaf Gayer, az Ariel Egyetem oktatója - Kép forrása: Amanda Borschel-Dan/Times of Israel

A Times of Israel beszámolói szerint a tudósok általában úgy vélik, hogy ennek helyét a Holt-tenger térségében kell keresni, Gayer szerint nagy jelentőséggel bír, hogy már rendelkeznek egy forrással is, amely közvetlenül a Holt-tenger mellől származik.

Legfrissebb