Ugrás a tartalomra

Ősi bibliai csatákat rekonstruálnak izraeli tudósok

Photo by Taylor Brandon / Unsplash

Az ősi romok csak részben mesélnek a héber Bibliában elbeszélt elképesztő ostromokról és hódításokról, de a tudósok új kormeghatározási technológiát használnak arra, hogy összerakják a történelmi eseményeket.

A Héber Egyetem és a Tel-Aviv-i Egyetem tudósai az ősi geomágneses mezők leolvasását felhasználva, amelyek a tűz által elpusztított helyekről származó vályogtéglákban és kerámiatárgyakban megmaradtak, pontosabban datálták ezeket a maradványokat.

A módszert már korábban is alkalmazták, de ilyen mértékben még soha.

"Mivel nagyon nagy adatbázisunk van, sok különböző lelőhelyet tudunk összehasonlítani a mágneses jel alapján, és így nagyon pontos datálási módszert érhetünk el"

- mondta Yoav Vaknin, a Tel-Aviv-i Egyetem Régészeti Intézetének munkatársa a Reutersnek.

A tanulmány eredményei például arra utalnak, hogy a Királyok könyvében először említett arám-damaszkuszi király, Hazael serege volt felelős több város, köztük Tel Rehov, Tel Zayit és Horvat Tevet lerombolásáért.

Ami a modern alkalmazást illeti, Vaknin szerint a mágneses mező és annak tevékenysége az egyik legnagyobb rejtély, amellyel a tudósok szembesülnek, és ez a technológia felhasználható lesz majd még sok meghatározó projektben a jövőben is.


Inkább meghallgatná? 🎧 A Hit Rádió híreit audio formában is eléri! 👇(Premier Christian News)

Legfrissebb