Ugrás a tartalomra

Oroszország kezében lehet az amerikai es az európai fegyverkészletek jövője

Photo by Specna Arms / Unsplash

Idén az ukrajnai orosz hadművelet növelte a fegyverek iránti keresletet és már a hetedik évben tapasztalható folymatos növekedés, de a konfliktus kínálati oldalon is kihívást okozhat, nem utolsó sorban azért, mert Oroszország a fegyveriparban használt nyersanyagok egyik fő beszállítója - írta meg a Napi.hu.

Mindez gátolhatja az amerikai és európai erőfeszítéseket, hogy újratöltsék hadseregeik készleteit, miután több milliárd dollár összegben küldtek lőszereket és más felszerelést Ukrajnának. Az adatokat a a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) ismertette.

A termelés növelése időbe telik – hangsúlyozta Diego Lopes da Silva, a SIPRI egyik vezető elemzője. Hozzátette, hogy amennyiben a beszállítói láncolatokban továbbra is zavarok lesznek, évekig is eltarthat, míg a legfőbb fegyver előállítók képesek lesznek megfelelni az ukrajnai háború keltette keresletnek.

A SIPRI szerint 2021-ben a globális fegyvereladások 592 milliárd dollárt (csaknem 230 ezer milliárd forint) tettek ki,

és 1,9 százalékkal emelkedtek a megelőző évhez képest. Mindemellett a hadiipar számos területén máig érezhetők koronavírus-járvány nyomán a globális ellátási láncotokban keletkezett zavarok.

(Napi.hu)

Legfrissebb