Ugrás a tartalomra

Orosz-ukrán háború: A kelet európai országok hogyan reagálnak?

Halkó Petra, külpolitikai szakértő, a Századvég vezető kutatója és Mitrovits Miklós, történész, Közép Európa 20. századi történelmének kutatója volt a Hit Rádió vendége.

Lengyelország egy ütközőzóna. Kormánytól függetlenül ezt a gondolkodásmódot fenn akarják tartani. Háború van, veszélyben érzik magukat. A lengyel szuverenitást veszélyezteti ez a konfliktus, amennyiben nem állnak vele szemben. Gyakorlatilag a határuktól 30 kilométerre bombáznak. Mitrovits Miklós szerint a lengyelek nem etnikai alapon gondolkodnak a nemzetről. 1945 óta kihalt a lengyelekből. Ők államnacionalisták. Azt várják el, hogy a határokon belül élők legyenek lojálisak a saját országukhoz. Ugyanezt várják a határon túl élő lengyelektől is, hogy a saját országukhoz legyenek hűek. Halkó Petra szerint Lengyelország mostani indulatos hozzáállása sokkal inkább összefüggésbe hozható a két ország közötti kapcsolat a történelmi múlttal.

A Lengyelország most sokkal inkább részt szeretne vállalni ebben a háborúban Oroszországgal szemben. Az Európai Unió érdeke viszont mindenképp a béke.

Műsorvezető: Fekete Rita
Szerkesztő: Joób Rhodé

Legfrissebb