Ugrás a tartalomra

Orosz erők közelében hajtott végre légicsapást Izrael

Izrael vasárnap iráni célpontokat támadott Bassár el-Aszad szíriai elnök szülőföldje közelében. Némely rakéta a Földközi-tenger partján lévő orosz szíriai támaszpontok közelében csapódott be – írta meg a Portfolio.

A szíriai hadsereg jelentése alapján három katona meghalt és három megsebesült a két, egy időben zajló izraeli rakétatámadásban. Az egyik helyszínnek Tartúsz tartománytól délre levő területeket, másiknak pedig a fővárost, Damaszkuszt jelölték meg. A konkrét helyszínekről nem közöltek részleteket.

Izrael az elmúlt években már több száz csapást mért állítólagos iráni célpontokra, de elkerülte a tengerparti tartományok célzott támadását. Ennek oka, hogy a Szíriában állomásozó orosz csapatok fő katonai eszközei összpontosulnak a tengerparti régióban. A legutóbbi csapások részei az eddig alacsony intenzitású konfliktus eszkalálódásának, amelynek célja Irán növekvő szíriai térnyerésének lassítása volt.

A csapások közel voltak a szíriai orosz haditengerészet egyetlen földközi-tengeri bázisához Tartúsz kikötőjében, ahol orosz hadihajók is dokkolnak. Moszkva jelentős Hmeimim légi bázisa szintén a közeli Latakia tartományban van.

A szíriai orosz erők eddig rendszeresen szemet hunytak az izraeli légicsapások felett a feltételezett iráni fegyvertelepítések és -szállítások ellen. Izrael és Oroszország között azonban egyre nagyobb a feszültség, mivel az előbbi elítélte az ukrajnai háborút, az utóbbi pedig egy zsidó kivándorlási ügynökséget vizsgál. A növekvő eszkaláció jele, hogy Izrael katonai berepülést hajtott végre, azonban orosz légvédelmi tűz alá kerültek Szíria felett. Később a zsidó állam egyszeri incidensnek minősítette az aktív orosz védelmet.

Legfrissebb