Ugrás a tartalomra

Öregebbé tehetnek minket eszközeink kijelzői

A kék fénynek való túlzott kitettség befolyásolja alapvető sejtműködésünket, és felgyorsíthatja az öregedést.

Photo by Quaritsch Photography / Unsplash

A modern technológiai eszközök, a mobiltelefonok, tévék és számítógép-képernyők által kibocsátott kék fénynek való túlzott kitettség befolyásolja alapvető sejtműködésünket, és felgyorsíthatja az öregedést, derül ki egy új tanulmányból - számolt be az Index.

A kék fény bőrre, sejtekre gyakorolt hatásával új tudomány, a neuroaging foglalkozik. Köztudott, hogy a képernyőbámulás elhízáshoz (hiszen a sok üldögélés lelassítja az anyagcserét) és pszichés problémákhoz is vezethet, de most kiderült, a kék fény az alapvető sejtfunkciókat is befolyásolja. A muslicákkal végzett kísérlet eredményeit a Frontiers in Aging című folyóiratban tették közzé.

A kék fénynek kitett muslicákban megváltozik a specifikus metabolitok – a sejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlen vegyi anyagok – szintje. A túlzott kékfény-expozíció elkerülése jó öregedésgátló stratégia lehet.

Hozzátette, hogy a tévék, laptopok és telefonok kék fénye káros hatással lehet testünk rengeteg sejtjére, a bőr- és zsírsejtektől az érzékszervi neuronokig.

Giebultowicz most az új kísérlettel kapcsolatban elmondta, hogy összehasonlították a két hétig kék fénynek kitett legyek metabolitszintjét a teljes sötétben tartott legyek metabolitszintjével.

A KÉK FÉNY EXPOZÍCIÓJA JELENTŐS ELTÉRÉSEKET OKOZOTT A SEJTEKBEN MÉRT METABOLITOK SZINTJÉBEN. EGÉSZ PONTOSAN A METABOLIT-SZUKCINÁT SZINTJE EMELKEDETT, A GLUTAMÁT SZINTJE VISZONT CSÖKKENT.

A szukcinát elengedhetetlen az egyes sejtek működéséhez és növekedéséhez szükséges üzemanyag előállításához. De az is aggasztó felfedezés volt, hogy a neuronok közötti kommunikációért felelős molekulák, például a glutamát szintje a kék fény hatására alacsonyabb.

A kutatók eredményei alapján a sejtek nem megfelelően működnek, ez okozhatja korai pusztulásukat és az öregedés felgyorsulását és mivel a muslicák és az emberek sejtjeiben lévő jeladó vegyszerek azonosak, valószínűleg ránk ugyanolyan romboló hatással van a kék fény.

(Index)

Legfrissebb