Ugrás a tartalomra

Olaszország döntött: nem kérnek a laborhúsból

Az egészség és a hagyományok védelme érdekében.

Olaszország lett az első ország, amely betiltotta a tenyésztett hús előállítását, forgalmazását és behozatalát. – számol be a Chemistry World.

"Az egészség, az olasz termelési rendszer, munkahelyek ezreinek, kultúránk és hagyományaink védelmében a ma elfogadott törvénnyel Olaszország a világon elsőként biztonságban van a szintetikus élelmiszerek társadalmi és gazdasági kockázataitól"

- jelentette be Francesco Lollobrigida olasz mezőgazdasági miniszter november 16-án a Facebookon. Az intézkedés azt is megtiltja, hogy a növényi eredetű húspótlókra olyan, a húshoz kapcsolódó kifejezéseket használjanak, mint a "szalámi" vagy a "steak".

Amikor a tilalmat az év elején javasolták, Lollobrigida jelezte, hogy annak fő célja az olasz gazdák védelme. Más kormánytisztviselők is megkérdőjelezték az ilyen szintetikus élelmiszerek minőségét, és felvetették, hogy azok veszélyeztetik Olaszország kulináris örökségét.

Az új törvény 10 000 euró (8716 font) és 60 000 euró közötti bírságot ír elő minden egyes jogsértésért.

Az új élelmiszeripari termékeket az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság alapos biztonsági értékelése után engedélyeztetniük kell, mielőtt azok az EU piacára kerülhetnek - jegyzi meg a Cellular Agriculture Europe. A szervezet szerint nincs jogi alapja annak, hogy Olaszország megelőzze ezt a kockázatértékelési és kockázatkezelési folyamatot.

Szingapúrban egyébként már 2020 vége óta árusítanak ilyen termékeket, júniusban pedig az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma két vállalat - az Upside Foods és a Good Meat – számára is engedélyezte a termesztett hús előállítását és forgalmazását, miután az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) is biztonságosnak nyilvánította.

Ez a két cég már forgalomba is helyezte termékeit a San Francisco-i, illetve washingtoni éttermekben.


Hollandia az európai országok közül elsőként még júliusban engedélyezte a termesztett hús kóstolását ellenőrzött környezetben. Romániában a szenátus megszavazta a tenyésztett húsok értékesítésének betiltását, azonban az intézkedés a parlament alsóházának jóváhagyására vár. Ha hatályba lép, akkor 40 000 és 60 000 euró közötti bírsággal sújtanák a szabálysértéseket.

Legfrissebb