Ugrás a tartalomra

Norvég templomban tartanak LMBTQ művészeti kiállítást

A kiállításon a művészek "a hit, a vallás és a spiritualitás egy másik perspektíváját igyekeznek adni" majd.

Fotó AFP, Alex Halada

Egy norvég templom ad otthont annak a művészeti kiállításnak, amelynek célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a queer embereket és a vallást.

"A queerness és a vallás gyakran mindkét oldalról ellentmondásnak tekintették. Két évvel ezelőtt azonban azt a tendenciát láttuk, hogy a műalkotások a spirituális vágyakozást és keresést fejezik ki, nem pedig csak kritikát vagy konfliktust"

- mondta Frederick Nathanael, a Pride Art elnöke a Vart Land című keresztény napilapnak.

A norvég fővárosban, Oslóban, a Jákób Kultúrtemplomban most "Queer Spirit fesztivált" rendeznek. Míg az 1980-as években bezárták az egyházközséget, 2000-ben újra megnyitották a templomot kulturális rendezvények és istentiszteletek számára.

A Pride Art, amelynek szlogenje "a queer művészet és kultúra népszerűsítése queer helyiségekben", azt tervezi, hogy performanszokkal, koncertekkel és LMBTQ témájú versekkel tölti meg a templom terét. A kiállításon a művészek "a hit, a vallás és a spiritualitás egy másik perspektíváját igyekeznek adni" majd.

Nathanael szerint a kiállítás hídépítő projektté válik, amely megváltoztatja a queer emberek és az egyház közötti kapcsolatot.

"Ezzel a projekttel valóban úgy érezzük, hogy az egyház befogadott minket"

-fogalmazott.

(CNE)

Legfrissebb