Ugrás a tartalomra

Norvég bizottság korlátozná a pubertásblokkolók használatát

"Az ilyen típusú kezelések hosszabb távú következményeiről csak korlátozott ismeretek állnak rendelkezésre" - írják.

A nemi diszfória kezelésének vizsgálatával megbízott norvég Ukom bizottság arra figyelmeztet, hogy a kezelés nem garantálja a betegek biztonságát.

Azokat a fiatalokat és gyerekeket, akik biológiai nemükkel kapcsolatban kellemetlen érzéseket tapasztalnak, ma már gyakran kezelik pubertásblokkolókkal, hormonokkal és sebészeti nemváltoztatással - írja Dagen.


Az Ukom azonban rámutat, hogy az ilyen típusú kezelések hosszabb távú következményeiről csak korlátozott ismeretek állnak rendelkezésre.

"Ez különösen igaz a tizenéves populációra, ahol szintén nem ismert a nemi inkongruencia stabilitása. Hiányoznak a kutatáson alapuló ismeretek a nem bináris nemi inkongruenciával rendelkező betegek kezeléséről"

- írja a bizottság.


A bizottság szerint ez a tudásbázis kulcsfontosságú a biztonsági garanciák szempontjából. Ha pedig ez a tudásbázis hiányzik, "a nemzeti szakmai irányelv olyan elvárásokat támaszt a betegekben, amelyeket az egészségügyi szolgálat csak kis mértékben tud teljesíteni" - állítja a bizottság.

Az Ukom ezért több ajánlást fogalmazott meg. Az egyik, hogy az Egészségügyi és Ellátási Minisztériumnak felül kell vizsgálnia a jelenlegi nemzeti szakmai irányelvet és a pubertásblokkolókat, valamint a hormonális és sebészeti nemváltoztatást kísérleti kezelésként kellene meghatározni.


Dagen szerint ez azt jelenti, hogy a hatékonyság és a biztonság nem kellően dokumentált ahhoz, hogy a szokásos kezelési kínálat részét képezze. Ezen túlmenően az Egészségügyi és Ellátási Minisztériumnak meg kellene fontolnia egy nemzeti orvosi minőségi nyilvántartás létrehozását a gyermekek és fiatalok nemi átalakító kezeléséről.


Stine Marit Moen, az Ukom orvosi és egészségtudományi osztályának vezetője a Dagennek azt mondta, hogy tisztázni kell, mi a helyes gyakorlat, és olyan szolgáltatásokat kell létrehozni, "amelyek gondoskodnak a gyermekekről és a fiatalokról". Szerinte ez utóbbi "biztosítja, hogy a gyermekek és a fiatalok támogatást és segítséget kapjanak, ugyanakkor megelőzi a helytelen vagy nem biztonságos kezelést".

Dagen rámutat, hogy a jelenlegi norvégiai gyakorlat következetlen.

"Fennáll a veszélye annak, hogy egyes szakemberek elutasítják a kezelést, míg mások mindent megtesznek a szükségletek kielégítése érdekében. Úgy látjuk, hogy az egészségügyi szolgáltatást nem ennek a csoportnak az igényeire tervezték"

-írják.

(CNE)

Legfrissebb