Ugrás a tartalomra

Nobel-békedíjra jelölték az UNRWA-t

Norvégia a vádak ellenére növeli az ügynökségnek szánt adományokat.

Az UNRWA gázai alkalmazottai közül sokan a Hamász nevű terrorszervezethez tartoznak. Kép forrása: Getty/BBC

Az  ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségét több vád is érte az elmúlt időszakban, és míg számos ország felfüggesztette a támogatást, Norvégia növeli az UNRWA-nak szánt adományokat.


Asmund Aukrust munkáspárti képviselő "a Palesztinának és általában a térségnek nyújtott létfontosságú támogatás érdekében végzett hosszú távú munkájáért" Nobel-díjra jelölte az ügynökséget.

Az UNRWA azután került tűz alá, hogy a The New York Times a múlt hónapban nyilvánosságra hozta, hogy a személyzet 12 tagja részt vett a Hamász október 7-i mészárlásában, a Wall Street Journal beszámolói szerint pedig az UNRWA gázai alkalmazottjai közül minden tizedik aktív tagja a Hamásznak vagy a palesztin Iszlám Dzsihádnak, vagy kapcsolatban áll velük.

Eylon Levy, az izraeli miniszterelnöki hivatal szóvivője pedig arról számolt be, hogy az izraeli hírszerzés szerint a Gázai övezetben dolgozó mintegy 12 ezer UNRWA-alkalmazottak 10 százalléka a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád operatív tagja, további 50 százalék pedig közeli családtagja egy Hamász-ügynöknek".

Legalább 15 ország, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, a leleplezéseket követően felfüggesztette a szervezet finanszírozását, erre válaszul Norvégia a múlt héten ígéretet tett arra, hogy éves adományát megnöveli. Espen Barth Eide, Oslo külügyminisztere pénteken a The National című lapnak elmondta, hogy országa mintegy 26 millió dollárt fog átutalni az UNRWA-nak.

(WIN)

Legfrissebb