Ugrás a tartalomra

New York: a lakosok többsége szerint az Izrael-ellenes tüntetők túl messzire mentek

A válaszadók többsége szerint sokan elfelejtették, hogy ezt a Háborút a Hamász kezdte.

Izrael-ellenes diákok foglalják el a Columbia Egyetem campusának központi gyepét 2024. április 21-én New Yorkban. - Kép: Andrew Lichtenstein/Corbis via Getty Images

A megkérdezettek egyértelmű többsége támogatná a békés palesztinbarát tüntetéseket és az "azonnali tűzszünetet", de 61 százalékuk szerint a tüntetések "átlépték az antiszemitizmus határát".

A New York-iak többsége támogatja a békés diáktüntetéseket, de úgy gondolják, hogy a közelmúltbeli egyetemi palesztinbarát tüntetések "átlépték az antiszemitizmus határát" - derül ki egy szerdán közzétett felmérésből.

A Siena College New York államban közel 1200 regisztrált választópolgár körében végzett, múlt héten készült felmérése azt is megállapította, hogy a New York-iak többsége támogatja a tűzszünetet az Izrael és a Hamász közötti háborúban, de úgy véli, hogy a "tüntetések túl messzire mentek", és indokolt a rendőrség fellépése azok felszámolásában.

A felmérés szerint a megkérdezettek 72 százaléka "támogatja, hogy a szenvedélyes nézeteket valló diákok békésen demonstráljanak a gázai lakosok mellett". 64 százalékuk pedig támogatja az azonnali tűzszünetet.

De 70 százalékuk szerint "a tüntetések túl messzire mentek, és támogatják, hogy a rendőrség beavatkozzon és leállítsa a tüntetéseket.

61 százalékuk egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy

"a tüntetők úgy tűnik, elfelejtették, hogy a Hamász kezdte ezt a háborút azzal, hogy 1200 embert ölt meg és több mint 200 túszt ejtett. Most úgy érzem, hogy ezek a tüntetések átlépték az antiszemitizmus határát".

A New York-i válaszadók válaszai nem különböztek jelentősen az országos eredményektől. A felmérés hibahatára 3,9% volt.

A Quinnipiac Egyetem szerdán közzétett másik felmérése szerint az amerikaiak 55 százaléka azt mondta, hogy ellenzi "a főiskolai és egyetemi kampuszokon tartott diáktüntetéseket, amelyekkel Izrael gázai akcióira reagálnak, míg 36 százalékuk támogatja a tiltakozásokat.

A zsidó válaszadók 87 százaléka szerint a tüntetések átlépték az antiszemitizmus határát, bár a felmérés viszonylag kis mintán, nagyjából 130 zsidó körében készült. A zsidók többsége ellenzi a tűzszünetet, és megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy támogatják-e a békésen tiltakozó palesztin-párti diákokat.

A megkérdezettek minden politikai, faji és jövedelmi csoportjának többsége egyetértett azzal, hogy a tüntetéseken antiszemitizmus jelent meg, bár a liberális, fekete és latin szavazók, valamint az alacsonyabb jövedelműek megosztottabbak voltak.

A válaszadók közel fele, 48 szézaléka támogatta az Izraelnek szánt 26 milliárd dolláros támogatást, beleértve a gázai humanitárius segélyre szánt 9 milliárd dollárt, míg 33 százalékuk ellenezte azt.

(TOI)

Legfrissebb