Ugrás a tartalomra
LGBTQMédiaHírek

Neves díjat kapott genderkritikus cikkért egy publicista

Tekintélyes újságírói díjat nyert egy német publicista, aki egy gender-kritikus cikket írt. A zsűri úgy értékelte, hogy ez egy „bátor írás, ami szembe megy a mainstream állásponttal.”

Fotó: BDZV, Zumbansen

Ingo Meyer, egy német újságíró megnyerte a Theodor Wolff díjat véleménycikk kategóriában egy kritikus írásáért, amelynek témája gender a német nyelvben. Meyer a szövegével rávilágít a gender problémára, egy olyan témára, amit jelenleg hevesen tárgyalnak minden szerkesztőségben. „Egy bámulatos, bátor írás, ami szembe megy a főáramú média álláspontjával.” – állítja a zsűri.

Meyer leírja azt a túlbuzgóságot, ami a gender vitát övezi és ami abszurditásokhoz vezet a nyelvhasználatban.

Írása a Berliner Zeitung-ban jelent meg, ahol elmagyarázza, hogy miért ellenzi a gender-alapú nyelvhasználatot és a gender csillag használatát. Véleményét többek között azzal indokolja, hogy az általános hímnem nyelvtani alakja nincs összefüggésben a biológiai nemmel.

„A Hold nem hímnemű, a Föld nem nőnemű, a világegyetem nem semleges nemű. Van biológiai nem és van nyelvtani nem. A kettő átfedheti egymást, de nem feltétlenül kell, hogy így legyen."

– állítja Meyer a PRO keresztény magazinban, a német nyelv példáit említve.

Az újságíró azt is elmagyarázza, hogy a nyelv alkalmazkodik az emberek képzeletéhez. Ha 100 évvel ezelőtt a "szavazó" kifejezést csak a férfiakhoz társították, mert a nőknek nem volt szavazati joguk, ma már automatikusan a nőkre is gondolunk.

"A gender alapú nyelvezet nem praktikus és nem is célszerű"

- összegezi Meyer.

Mátéfi-Takács Eszter / CNE

Legfrissebb