0279 Ugrás a tartalomra

Netflix sorozat: egy katolikus pap állhat a gyilkosságok mögött?

A sorozat hatására újraindították a nyomozást.

A szexuális zaklatással vádolt pap, Joseph Maskell - forrás: Netflix

Az index beszámolói szerint újraindulhat a Catherine Cesnik nővér halálával kapcsolatos nyomozás  az Emmy díjra jelölt Netflixes dokumentumsorozat következtében, amelyben egy nővér meggyilkolásának körülményeit dolgozzák fel. Egy szexuális zaklatással vádolt pap állhat a gyilkosság mögött, de úgy tűnik, nem ő volt az egyetlen áldozat.

Az Eltemetett titkaink (The Keepers) című sorozatban Catherine Cesnik nővér, a baltimore-i középiskola tanárnőjének gyilkosságát, valamint egy nagy befolyással rendelkező baltimore-i pap, Joseph Maskell atya által az 1960-as években elkövetett szexuális bántalmazásokkal kapcsolatos ügyét vizsgálják. Arra a következtetésre jutottak, hogy a pár nappal a nővér eltűnése előtt meggyilkolt fiatal lány, Joyce Malecki esetét is vele lehet összefüggésbe hozni.

A papot bár 1994-ben eltávolították posztjáról, tetteiért soha senki nem vonta őt felelősségre. Maskell 2001-ben meghalt, és a halálát követő évben egy csoportos perben az érsekség a férfi 15 áldozatával egyezett meg. Maskell a helyi főügyészség szerint 1992 és 1994 között körülbelül 39 kiskorút zaklathatott szexuálisan.

1966-ban az érsekség állítólag már tudomást szerzett a Maskellt ért vádakról, de eltussolták az ügyet és plébániáról plébániára helyezték át a papot.

Az Eltemetett Titkaink című Netflix sorozat borítója 

2017-ben a pap holttestét DNS minták egyeztetése céljából exhumálták, hogy megállapítsák, egyezik-e a nővér meggyilkolásának helyszínén talált mintákkal, azonban az akció sikertelennek bizonyult, de a sorozat készítői gyanúsnak találták az egybeesést a nővér és egy másik nő meggyilkolásával. -  írja az index.


Catherine Cesnik nővér azt követően tűnt el, hogy arról kezdte kérdezgetni a baltimore-i iskola diákjait, hogy esetleg bántotta-e őket valaki. A pap egyik áldozata arról is beszámolt, hogy mikor ellenállt, állítása szerint a pap azzal akarta őt engedelmességre bírni, hogy megmutatta neki a nővér holttestét.

Az ügy lezárásához azonban arra van szükség, hogy a nővér halála előtt pár nappal meggyilkolt fiatal baltimore-i lány holttestét exhumálják, amelyhez a New York Post cikke alapján az áldozat családja is hozzájárult, hogy további nyomokat találjanak, amely a két gyilkosságot összekötheti, és így pontot tehetnek az ügy végére.

Legfrissebb