Ugrás a tartalomra

Netanjahu Eszter könyvéhez hasonlította Izrael védelmét Iránnal szemben

"Akkor sem jártak sikerrel, és ma sem fognak sikerrel járni"

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök élesen bírálta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjének megjegyzéseit, aki szombaton azt sugallta, hogy egy esetleges izraeli csapás Irán nukleáris létesítményei ellen "illegális" lenne.

A vasárnapi kabinetülésen - miközben az izraeliek a hétfői és keddi purim ünnepére készültek - Netanjahu a bibliai Eszter történetéhez hasonlította Izrael Irán elleni mai védekezését, amikor is Eszter meggyőzte a perzsa királyt, hogy vonja vissza azt a rendeletet, amely minden zsidó halálát követelte.

"2500 évvel ezelőtt Perzsiában felbukkant egy ellenség, aki el akarta pusztítani a zsidókat. Akkor sem jártak sikerrel, és ma sem fognak sikerrel járni"

- mondta.

"Iránnak, amely nyíltan a megsemmisítésünkre szólít fel, meg van-e engedve, hogy megvédje a pusztító fegyvereket, amelyek lemészárolnának minket? Megengedik nekünk, hogy megvédjük magunkat? Egyértelmű, hogy igen, és egyértelmű, hogy meg is fogjuk tenni"

-emelte ki.

Netanjahu Rafael Grossinak, a NAÜ főigazgatójának hétvégén Teheránban tett megjegyzéseire reagált. A JNS News beszámolója szerint Grossi az iráni Atomenergia Szervezet igazgatójával, Mohammed Eslamival közös sajtótájékoztatón beszélt, és azt mondta:

"Úgy gondolom, hogy bármilyen támadás, bármilyen katonai támadás egy nukleáris létesítmény ellen törvénytelen - kívül esik azokon a normatív struktúrákon, amelyeket mindannyian betartunk"

-fogalmazott.

A NAÜ és Irán közös nyilatkozatban közölte, hogy "az együttműködés szellemében" fognak dolgozni, annak ellenére, hogy a NAÜ saját, február 28-án kiadott jelentésében arra figyelmeztetett, hogy Irán 84 százalékhoz közeli szintre dúsította az uránt, és 12 napon belül valószínűleg atombombát tudna gyártani.

(CBN)

Legfrissebb