Ugrás a tartalomra

Netanjahu azt üzeni Bidennek, hogy maradjon ki Izrael ügyeiből

"Izrael szuverén ország, amely a nép akarata alapján hozza döntéseit"

Izrael nem tűri a belügyeibe való beavatkozást, még a "legjobb barátok" részéről sem - mondta a miniszterelnök.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök válaszolt, miután Joe Biden aggodalmának adott hangot a tervezett izraeli igazságügyi reformokkal kapcsolatban, és az izraeli elnök ragaszkodott ahhoz, hogy országa saját döntéseket hoz, és nem enged a "külföldről érkező nyomásnak".

A kedd este megosztott tweetsorozatában Netanjahu megjegyezte, hogy "több mint 40 éve" ismeri amerikai kollégáját, és méltatta Biden "Izrael iránti hosszú távú elkötelezettségét". Ugyanakkor sürgette Washingtont, hogy ne avatkozzon bele országa belügyeibe, miután Biden azt mondta, hogy "nagyon aggódik" a közelgő törvényi változások miatt.

"Kormányom elkötelezett a demokrácia megerősítése mellett a három hatalmi ág közötti megfelelő egyensúly helyreállításával, amit széles körű konszenzuson keresztül igyekszünk elérni"

- mondta Netanjahu, hozzátéve:

"Izrael szuverén ország, amely a nép akarata alapján hozza döntéseit, nem pedig a külföldről érkező nyomás alapján, beleértve a legjobb barátokét is."

A vitatott igazságügyi reform lehetővé tenné, hogy az izraeli parlament egyszerű többségi szavazással felülbírálja a Legfelsőbb Bíróság döntéseit, ami a kritikusok szerint gyengíti az igazságszolgáltatás hagyományos ellenőrzését a kormány hatalmával szemben.

Kedden korábban újságíróknak nyilatkozva Bident arra kérték, hogy kommentálja a törvénymódosítást, és azt mondta, reméli, hogy Netanjahu "eláll" a tervtől, mielőtt azt törvénybe iktatnák, hozzátéve: "Nem folytathatják ezen az úton".

"Mint Izrael sok erős támogatója, én is nagyon aggódom, és remélem hogy ezt tisztázzák"

- folytatta.

"Remélhetőleg a miniszterelnök úgy fog cselekedni, hogy megpróbál valami valódi kompromisszumot kidolgozni. De ezt még meg kell várni"

Az elnök azt is megjegyezte, hogy Netanjahu "a közeljövőben" nem kap meghívást a Fehér Házba, annak ellenére, hogy nemrég újraválasztották miniszterelnöknek - ez a harmadik ciklusa a tisztségben.

(RT)

Legfrissebb