Ugrás a tartalomra

Netanjahu az izraeli támadásokról: ugyanúgy le fogjuk győzni ellenségeinket, mint eddig

Fokozódik a hangulat, a belső feszültségek mellett kívülről is támadják az országot.

Benjamin Netanyahu hétfői sajtótájékoztatójában reagált a nemzet biztonságával kapcsolatos aggodalmakra. Kijelentette, hogy Izrael ugyanúgy le fogja győzni ellenségeit, mint a múltban.

Több frontról érkező, sok éve nem tapasztalt veszélyek fenyegetik Izraelt. Izrael vezetőségét még az Egyesült Államok miniszterelnöke, Joe Biden is kritizálta, és kijelentette, hogy ,,egy ideig biztosan nem fogják szívesen látni Natanyahut a Fehér Házban”. Izrael miniszterelnöke ezt követően egy hétre rá bejelentette, hogy még április vége előtt Washingtonba látogat.

Netanyahu elmondása szerint mindent próbál megtenni a bizalom ér a biztonság megerősítése érdekében, ezért hétfő este visszahelyezte hivatalába a kormánykoalíció igazságügyi reformjait nyíltan kritizáló Yoav Gallant védelmi minisztert.

„Voltak nézeteltérések közöttünk, sőt néhány kérdésben súlyos nézeteltérések, de úgy döntöttem, hogy hagyjuk magunk mögött ezeket, és Gallant maradjon a posztján. Továbbra is együtt fogunk dolgozni Izrael polgárainak biztonságáért.”

- mondta.

A Gázai övezetből , Libanonból és Szíriából érkező rakétatámadásokra vonatkozóan a miniszterelnök kifejezetten hangsúlyozta, hogy vissza fognak vágni.

„Nem mondhatok el mindent, de nagyon sok mindenen dolgozunk. Szíriában iráni célpontok és a szíriai rezsim célpontjai ellen tettünk lépéseket. Az Aszad-rezsim nagyon jól tudja, hogy ez csak a kezdet”

- mondta.

Ron Dermer, izraeli stratégiai ügyekért felelős miniszter elmondta, hogy a támadók mögött minden fronton a terrorizmus legnagyobb exportőre, Irán áll.

„Irán lényegében megpróbál egy hurkot kötni Izrael nyakára. A hutik ( az irán által támogatott jemeni lázadók) is felkerülhetnek erre a listára. Hurokként akarják körbezárni Izraelt, és csak szorítani, szorítani és szorítani, és ebbe nem fogunk csak úgy belenyugodni.”

– mondta Dermer.

„Ki fogunk állni és meg fogjuk védeni magunkat Iránnal és csatlósaival szemben. Ezt tettük néhány nappal ezelőtt is, és a miniszterelnök azt mondta, hogy a válaszlépés komoly lesz, és nem hinném, hogy már véget ért.”

– tette hozzá.

Yair Lapid, ellenzéki vezető azt mondta, hogy miután vasárnap részt vett a Netanyahuval tartott biztonsági tájékoztatón jobban aggódott, mint mielőtt bement. Lapid a kormány egészségügyi reform javaslatai elleni tiltakozásban is nagy szerepet játszott.

Felmerül a kérdés, hogy Izrael ellenségei vajon az országon belüli feszültséget egyfajta gyenge pontként akarják-e kihasználni, azonban Dermer szerint ezt nem látják jól.

„Nagyot tévednek. Izrael népére mindig lehet számítani, mert Izraelnek van egy polgári hadserege, akik félre tudják tenni a nézeteltéréseket, ha úgy érzik veszélyben van az életük és a családjuk”

-emelte ki.

„Mi nem háborúkat vívunk több ezer kilométerre, idegen országokban, a mi hazánk és a családjaink védelméért harcolunk"

– tette hozzá.

A Netanjahu kormánynak a palesztin terrortámadásokkal is meg kellett küzdenie.

A Jeruzsálemtől délre fekvő Kfar Etzionból származó család három tagját is megölték. A két lányt, és édesanyjukat autójukban lőtték agyon Jordán-völgy északi területén. A múlt hétvégén egy olasz turistát is lelőttek a tel-avivi sétányon, ezután a terrorista még további hét embert is megsebesített, mikor járművével a gyalogosok közé hajtott.

„Isten bosszulja meg a vérüket”

– kezdte a hétfői sajtótájékoztatót Netanyahu.

Eközben Izrael riadtan figyeli, ahogy ellenségei próbálják felmelegíteni diplomáciai kapcsolataikat. Szerdán egy órával azután, hogy Irán bejelentette, hogy delegációja megérkezett Szaúd Arábiába, ilyen eseményre 2012 óta nem került sor, Szíria is lépett, és 2011 után először még ugyanazon a napon ő is Szaúd Arábiába küldte külügyminiszterét.

"Irániak, Szíriaiak és Szaúd-Arábiaiak együtt, ugyanazon a napon. Ez őrület, néhány hónapja ez elképzelhetetlen volt"

– mondta egy rijádi arab diplomata.

A cél a nemzeti megbékélés elérése, hogy Szíria visszatérjen az arab gyökereihez, és vissza szerezze természetes szerepét az arab világban"

– áll a szaúdi külügyminisztérium közleményben.

Pénteken pedig kilenc arab ország képviselői tárgyalnak majd Jeddában, hogy megvitassák a régóta izolált Bassár el-Aszad részvételét a jövő havi Arab Ligán.

(CBN)

Legfrissebb