Ugrás a tartalomra

Netanjahu: a Palesztin Hatóság nem kormányozhatja Gázát

Netanjahu hibának nevezte az oslói egyezményeket.

Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök (középen) - Képforrása: MTI Fotó/Ronen Zvulun

A miniszterelnök a törvényhozók előtt elmondta, hogy Izrael felügyelné a palesztin enklávé biztonsági ügyeit a háború után. - számol be a Ynet.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy Izrael semmilyen körülmények között nem engedné, hogy a Palesztin Hatóság (PA) kormányozza Gázát.

A miniszterelnök a Knesszet külügyi és védelmi bizottságának ülésén elmondta, hogy a háború után Izrael fogja felügyelni a palesztin enklávé biztonsági ügyeit.

Netanjahu szerint a Hamász október 7-i támadása során bekövetkezett halálos áldozatok száma megegyezik az oslói megállapodások - az Izrael és a palesztinok között az 1990-es években kötött ideiglenes békeszerződések sorozata, amely a Palesztin Hatóság létrehozásához vezetett - halálos áldozatainak számával. A konzervatív vezető a megállapodásokat "hibának" nevezte.


Merav Michaeli ellenzéki törvényhozó, a balközép Munkapárt vezetője nem értett együtt az izraeli miniszterelnökkel, szerinte

"Politikai vízió nélkül az Öböl-menti országok nem fognak eljönni, hogy rehabilitálják Gázát és a köztes időszakban fenntartsák"

- mondta, és bírálta a miniszterelnököt, amiért elutasítja a Palesztin Hatóságot, miközben nem kínál más alternatívát.


Netanjahu visszavágott néhány bizottsági tagnak, akik megkérdőjelezték, hogy az iráni proxynak számító Hamászra való összpontosítás eltereli a figyelmet a Teherán által jelentett fenyegetésről.

"Számomra nincs figyelemelterelés ebben az ügyben - az iráni rezsimmel kell foglalkozni, de ezt ezen túlmenően nem fogom itt részletezni"

- mondta.

"Ha Irán atomfegyverrel lesz felfegyverkezve, az hosszú távú problémát jelent Izrael számára. Az ezzel kapcsolatos elkötelezettségünknek elsősorban nemzeti jellegűnek kell lennie - ebben nem köthetünk kompromisszumot"."


Netanjahu beszámolt a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott mélyreható beszélgetéséről is, megjegyezve Oroszország Iránhoz fűződő kapcsolatainak problematikus voltát. Ezt az aggodalmat hangsúlyozta hétfői hosszas telefonbeszélgetésük során.


Emellett Netanjahu megemlítette a Jeruzsálem és Moszkva közötti katonai koordináció fenntartásának fontosságát Szíriában, kifejezve bizalmát, hogy ez nem került veszélybe.

Háláját fejezte ki továbbá Putyin elnöknek a 25 éves, kettős orosz állampolgárságú izraeli Roni Kriboj szabadon bocsátásában játszott szerepéért. Kriboy 13 másik társával együtt a múlt hónapban szabadult ki a Hamász fogságából.

Legfrissebb