0279 Ugrás a tartalomra

Neonáci csoportot tiltottak be Németországban

A Hammerskins a legbefolyásosabb szélsőjobboldali szervezet Európában.

Sven Krueger, egy Németországon általánosan ismert jobboldali szélsőséges, a németországi Jamel településén található ingatlanának átkutatása közben. - Kép forrása: Jens Büttner / Associated Press


Németország betiltotta a szélsőjobboldali koncertek szervezéséről és rasszista zenéiről ismert Hammerskins nevű neonáci csoportot- írja a BBC.

"Ez egy egyértelmű jelzés a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen"

- hangsúlyozta Nancy Faeser, német belügyminiszter.

A Hammerskins nevű szervezetet még az Egyesült Államokban alapították az 1980-as évek végén Texasban, és egy ernyőhálózatként terjedt Hammerskin Nation néven szerte Amerikában és a világ számos más országában.  A Németországban jelenlevő csoport 28 vezető tagjának lakhelyén házkutatást is tartottak a hatóságok, akik elmondták, hogy a tiltás előtt a csoport szorosan együttműködött az USA-ban működő szervezettel.

A német hatóságok a betiltást "a szervezett szélsőjobboldali szélsőségesek elleni kemény csapásnak" nevezték, és azt mondták, hogy ezzel véget vetnek "egy nemzetközileg aktív neonáci egyesület embertelen akcióinak".

„A jobboldali extremizmus továbbra is a legnagyobb szélsőséges fenyegetés a demokráciánkra nézve. Ezért továbbra is nagyon határozottan fogunk fellépni ez ellen"

- mondta a német belügyminiszter.”

"A skinhead csoport egyik fő célja az volt, hogy koncerteken terjessze szélsőjobboldali ideológiáját"

- tette hozzá.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb neonáci csoportjának, a Nemzeti Szocialista Mozgalomnak a tagjai égő horogkeresztet emelnek a magasba egy gyűlés után 2018. április 21-én Georgia államban - Kép forrása: Spencer Platt / Getty Images Hungary/index


A Hammerskins nagymértékben részt vett neonáci zenei kiadók létrehozásában, antiszemita lemezek értékesítésében és titkos zenei rendezvények szervezésében.

A csoportot kapcsolatba hozták a nyugat-németországi Saar-vidéken található Hate Bar nevű helyszínnel is, ahol a rendőrség még idén áprilisban több embert is letartóztatott tiltott szimbólumok bemutatása miatt.

A hatóságok szerint ez volt a legbefolyásosabb szélsőjobboldali szervezet Európában.

A szervezet 13 regionális csoportra oszlott, amelyek egyes esetekben a náci Németországra visszautaló neveket használtak. A chapterek a motorosbandákhoz hasonló struktúrában működtek országszerte. A jelentések szerint az új tagoknak egy beavatási szertartást kellett teljesíteniük a Crew 38-on keresztül, amelyet szintén betiltottak.

A Hammerskin nevű szélsőséges csoport logója a tagok bőrére tetoválva. - Kép forrása: Facebook 

A több tíz németországi tartományban működő csoport tagjairól a hatóságok elmondták, hogy egymást testvérnek nevezték és a „szélsőséges skinhead társadalom elitjének” tekintették magukat.

"többen is rendelkeztek fegyverviselési engedéllyel"

- jelentette a német média.

A BBC beszámolói szerint a Hammerskins a huszadik jelentősebb szélsőjobboldali szervezet, amelyet betiltottak Németországban. A csoport szoros kapcsolatban állt a kétezres években betiltott Blood and Honour nevű neonáci csoport tagjaival is, amely tíz faji indíttatású gyilkosságot is végrehajtott Németországban.

A német belügyi hírszerző ügynökség becslései szerint nagyjából 38 800 ember tartozik az országban működő neonáci szervezet „társadalmához”, és több mint egyharmaduk "potenciálisan erőszakosnak" minősül.

Legfrissebb