Ugrás a tartalomra

Németország gyengíti a melegekre vonatkozó véradási szabályait

A tervezett törvénymódosítással a Német Orvosi Kamarának négy hónapon belül ki kell igazítania véradási irányelveit.

Photo by Maheshkumar Painam / Unsplash

2023 közepétől a meleg és biszexuális férfiak is adhatnak majd vért Németországban.

A vérbankok szerint a homoszexuálisoktól származó vér fokozott közegészségügyi kockázatot jelent, mert nagyobb az esélye annak, hogy HIV-fertőzöttek lesznek. Ez a vírus okozza az AIDS-et vagy más fertőző betegségeket.

Sok országban más csoportokat is kizárnak a véradásból, például a kábítószer-fogyasztókat, az állati szerveket kapókat és azokat, akik nemrégiben bizonyos területekre vagy országokba utaztak. A vérbankok azzal érvelnek, hogy bár a vért tesztelik, előfordulhat téves negatív eredmény, és potenciálisan veszélyes vér kerülhet az egészségügyi rendszerekbe. Azok, akik támogatják ezek megszüntetését, azzal érvelnek, hogy a jelenlegi technológia elég kifinomult az egészségtelen vér nyomon követéséhez.

A szociáldemokrata Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a jelenlegi politikát diszkriminációnak tekinti, amelyet meg akar szüntetni.

"Eltöröljük a férfiakkal szexuális kapcsolatot folytató férfiak és a transzneműek véradási tilalmát, szükség esetén törvényben is"

- áll benne.

A tervezett törvénymódosítással a Német Orvosi Kamarának négy hónapon belül ki kell igazítania véradási irányelveit. A jelenlegi irányelvek szerint a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak csak akkor adhatnak vért, ha az elmúlt négy hónapban nem volt szexuális kapcsolatuk "új vagy egynél több szexuális partnerrel". 2017 előtt a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak egyáltalán nem adhattak vért, majd tizenkét, legutóbb pedig négy hónapos halasztási időszakot állapítottak meg.

"Az, hogy valaki véradóvá válhat-e, a kockázatos viselkedés kérdése, nem a szexuális irányultságé"

- mondta Lauterbach.

(CNE)

Legfrissebb