Ugrás a tartalomra

Németország: Feledésbe merülhet Anne Frank emléke?

Nevet változtat az Anne Frank Óvoda.

A sokszínűség nevében átnevezik Németországban az Anne Frank óvodát. Az óvoda elmondása szerint "politikailag semleges nevet szeretne", mindenesetre meglehetősen érdekes az időzítés.Egy német óvoda közölte, hogy a „sokszínűség” jegyében nevet változtat, és elhagyja nevéből a naplójáról híres író zsidó lány, Anne Frank nevét. Ezzel azonban úgy tűnik, csak tovább szította az antiszemitizmusról szóló országos vitát az Izrael-Hamász háború közepette.

A kelet-németországi Tangerhütte településen működő óvoda közölte, hogy a befogadóbb jelleg érdekében ezentúl "World Explorer Kindergarten", azaz "világ felfedező óvoda" néven fut majd tovább.

A névváltoztatással véget ér az óvoda fél évszázados kapcsolata a 15 éves zsidó lánnyal, aki 1945-ben vesztette életét a bergen-belseni koncentrációs táborban.

"Olyan nevet akartunk, amelynek nincs politikai háttere"

- mondta Linda Schichor, az óvoda igazgatója egy helyi lapnak.

Schichor asszony véleménye szerint Anne Frank történetét "nehéz elmagyarázni a kisgyermekeknek", a bevándorló családok pedig elmondása szerint "legtöbbszőr még csak nem is hallottak róla, sem a naplójáról," amelyben betekintést nyerhetünk egy fiatal zsidó lány életébe, érzéseibe és gondolataiba, aki családjával együtt egy rejtekhelyen bujdosott Amszterdamban nácik elől.

Anne Frank naplójáról készült másolat


A helyi tanács képviselője támogatta a lépést, mondván, hogy a névváltoztatás egy "koncepcionális átalakítás" része, amelynek során az óvoda nagyobb hangsúlyt fektet a gondjaira bízott gyermekek "önrendelkezésére és sokszínűségére".

Christoph Heubner, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság helyettes vezetője a helyi tanácsnak küldött levelében a névváltoztatási döntés visszavonására szólított fel.


"Ha valaki hajlandó ilyen könnyedén elfelejteni a saját történelmét, különösen ilyen időkben, amikor megújuló antiszemitizmus és jobboldali szélsőségesség uralkodik, akkor csak félelmet és szorongást érezhetünk az emlékezés kultúrájával kapcsolatban hazánkban"

- fogalmazott.

A névváltoztatási vita hátterében az áll, hogy a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása után Németország néhány legnagyobb városában megugrott az antiszemita bűncselekmények száma.

Dávid-csillagokat festettek zsidó házakra, Molotov-koktélt dobtak egy berlini zsinagógára, és a jelentések szerint zsidókat gúnyoltak az utcán a terrorcsoport halálos, határokon átnyúló támadása után, amely Izraelt arra késztette, hogy nagyszabású offenzívát indítson a Gázai övezetben.

Legfrissebb