0279 Ugrás a tartalomra

Németország és Hollandia nem kér Ukrajna EU-tagjelölti státuszából

Néhány uniós tagállam nem akarja előmozdítani Ukrajna csatlakozási kérelmét - írta meg a Bloomberg információi alapján a Bennfentes.

Több nyugat-európai uniós ország visszautasítja azt a kérést, hogy az EU ezen a héten adja meg Ukrajnának az úgynevezett tagjelölti státuszt, amely az uniós tagsághoz vezető hosszú út első lépése lenne - közölték diplomaták.

Németország, Hollandia és mások azt szeretnék, ha az EU végrehajtó szerve először véleményt nyilvánítana arról, hogy Ukrajna készen áll-e a tagsági folyamatra, mielőtt politikai döntést hozna és elmondásuk szerint inkább az Ukrajnának nyújtott gyakorlati támogatásra és a háború befejezésére akarnak összpontosítani, mintsem egy olyan folyamatba bocsátkozni, amely legalább egy évtizedig tarthat.

A javaslatot támogató országok szerint az EU vezetői számára szimbolikus jelentőséggel bírna, ha az ukrán kérés mögé állnának, még akkor is, ha maga a tényleges csatlakozási folyamat hosszú és bonyolult marad.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónap végén nyújtotta be hivatalosan az EU-hoz való csatlakozási kérelmét, és kilenc közép- és kelet-európai tagállam - Lengyelország és a három balti ország vezetésével - nyilvánosan felszólította a blokkot, hogy adjon Ukrajnának tagjelölti státuszt és indítsa el a csatlakozási folyamatot.

Legfrissebb