Ugrás a tartalomra

Németország: 2015 óta több mint 7000 nőt bántalmaztak menedékkérő migránsok

Több mint háromszor nagyobb valószínűséggel követtek el szexuális bűncselekményeket.

Kép forrása: Patrick Pleul/picture alliance/Getty Images

2015 óta Németországban legalább 7000 nőt erőszakoltak meg vagy bántalmaztak szexuálisan menedékkérő illegális bevándorlók - számol be a Breitbart.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci-német lap beszámolója szerint a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) statisztikái alapján 2017 óta évente több mint ezer nőt - többnyire németeket - zaklattak szexuálisan menedéket kereső migránsok.

Az európai migránsválságot az váltotta ki, hogy Angela Merkel, volt német kancellár 2015-ben megnyitotta Európa kapuit a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok tömeges hullámai előtt.

Tavaly az NZZ beszámolói szerint a bejelentett esetekben 10 ezer gyanúsítottból 6 366 esetben német, 3679 esetben pedig külföldi volt az elkövető a nemi erőszakkal vagy szexuális bántalmazással kapcsolatos bűncselekményekben. Közülük 1115 menedékkérő migráns volt, ami azt jelenti, hogy bár a lakosság mindössze 2,5 százalékát teszik ki, az elkövetett bűncselekmények több mint 11 százalékáért ők voltak felelősek.

Ruud Koopmans migrációkutató megállapította, hogy a menedékkérők ötször nagyobb valószínűséggel vettek részt nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekményekben, és 3,3-szor nagyobb valószínűséggel követtek el szexuális bűncselekményeket összességében.

Bár a szexuális erőszakkal kapcsolatos adatokban való felülreprezentáltságukban valószínűleg szerepet játszik az a tény, hogy a Németországban menedékkérő migránsok mintegy 70 százaléka fiatal férfi, Koopmans azonban megjegyezte, hogy bizonyos régiók felülreprezentáltak ebben a csoportban, köztük a szíriaiak, afgánok és pakisztániak, akik mind olyan társadalmakból származnak, ahol a nők nem rendelkeznek ugyanazokkal a jogokkal, mint a nyugati országokban.

A Német Szövetségi Rendőrszakszervezet elnökhelyettese, Manuel Ostermann elmondta, hogy annak ellenére, hogy néhány migránst már elítéltek bűncselekményért, a laza kitoloncolási normák miatt az országban maradhatnak.

"nem ritka, hogy a nők azért kerülik a nyilvános helyeket vagy ünnepségeket, mert folyamatosan nő az objektív és szubjektív kockázata annak, hogy erőszakos cselekmény áldozatává válnak"

- tette hozzá Ostermann.

A jelentésre reagálva a jobboldali populista Alternatíva Németországért párt társelnöke, Alice Weidel azt mondta, hogy ez "a 2015 óta folytatott felelőtlen, nyitott határok politikájának ijesztő eredménye."

Nancy Fraser, szociáldemokrata baloldali belügyminiszter, nem volt hajlandó nyilatkozni a tömeges migráció kérdéséről, csupán annyit mondott:

"Ezek a cselekmények visszataszítóak. Ez a gyanúsítottak nemzetiségétől függetlenül érvényes".

Legfrissebb