Ugrás a tartalomra

Nem tett jót a Svéd Egyháznak a liberalizmus: rohamosan esik a hívők száma, templomokat kell bezárni

Photo by Josh Applegate / Unsplash

Mivel egyre kevesebb svéd jár a Svéd Egyházhoz tartozó templomokba, az elkövetkező években több száz templomot kell bezárni, és sokukat valószínűleg eladják - számolt be a Breitbart.

A Svéd Egyháznak az elkövetkező években több száz templom eladásával kell szembenéznie, és már most több mint százat kénytelen volt eladni a bevételek hiánya miatt, mivel a svéd lakosság egyre kevesebbet vesz részt az egyház istentiszteletein.

Västra Götalandban és a göteborgi egyházmegyében is eladtak már templomokat pusztán a költségek fedezésére. Más épületek összevonására is szükség lehet, hogy a jövőbeni költségek súlyát viselni tudják.

Annika Malm, a bollebygdi lelkészség egyháztanácsának elnöke arról beszélt, hogy a közelmúltban eladtak egy százéves olsforsi templomot, amelyet maguk az olsforsiak építettek.

"Teljes mértékben megértjük, hogy ez érzelmeket gerjeszt, ez nem olyan dolog, amiről bárki a szakmában döntést akart hozni"

- mondta Malm.

"Az emberek feladták, már senki sem törődik ezzel a templommal, hagyták, hogy pusztuljon"

-mesélte Margareta Nyström helyi lakos.

A svéd egyházon belüli problémák nem új keletűek, egy 2019-es jelentés részletezte, hogy 2000 óta több mint száz templomot zártak be véglegesen a csökkenő templomlátogatottság és az ország vidéki részeiről a nagyobb városokba költöző emberek miatt.

A Svéd Egyház jövője egyre borúsabbnak tűnik, mivel egy másik, tavaly augusztusi jelentésből kiderült, hogy a Svéd Egyházban megkeresztelt gyermekek száma minden idők legalacsonyabb szintjét érte el.

A templomba járás és a tagság csökkenése egybeesett azzal, hogy a Svéd Egyház egyre liberálisabbá és progresszívabbá vált.

Például az egyik svéd pap megfogadta, hogy nem végez házassági szertartást heteroszexuális pároknak, mert más papok megtagadhatják az azonos neműek esküvőjének lebonyolítását. A Svéd Egyház egy tavaly írt levelében még magát is "transznak" nevezte, és kijelentette:

"Az egyház is transznemű emberekből áll. Ezért az egyházat transznak lehet nevezni".

A Svéd Egyház egyik vezető teológusa pedig tavaly azt is állította, hogy a keresztények Mohamedet prófétának tekinthetik. A Svéd Egyház (svédül: Svenska kyrkan) Svédország evangélikus egyháza és az istentiszteletek tartása mellet oktatással és karitatív tevékenységekkel foglalkoznak.

Mint ahogy arról a Hit Rádió is beszámolt, nem csak a Svéd Egyház küzd a csökkenő aktív tagság trendjével, hanem például a holland katolikusok között is ugyanez a tendencia figyelhető meg.  Az 1950-es években a katolikusok 80 százaléka járt templomba. Mára ez az arány 3 százalékra csökkent. A tömeges templomelhagyás miatt több intézménynek be kellett zárnia, az amszterdami egyházmegyében pedig várhatóan tíz éven belül a templomok 80 százalékát be fogják zárni.

Bezuhant az aktív holland katolikusok száma, a templomok 80 százalékát kell bezárni
Az 1950-es években a katolikusok 80 százaléka járt templomba. Mára ez az arány 3 százalékra csökkent. A tömeges templomelhagyás miatt több intézménynek be kellett zárnia. Az amszterdami egyházmegyében várhatóan tíz éven belül a templomok 80 százalékát be fogják zárni - írta meg a Vasárnap.hu. Tav…

(Breitbart)


Inkább meghallgatná? 🎧 A Hit Rádió híreit audio formában is eléri! 👇Legfrissebb