Ugrás a tartalomra

Nem reprezentatív a kutatás, amely szerint nem bánják meg a nők az abortuszt - állítja egy elemző

Hibás annak a kutatásnak a logikája, amely szerint a nők 95 százaléka nem bánta meg az abortuszt - állítja Michael J. New.

Mivel az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága valószínűleg meg akarja dönteni a Roe kontra Wade ügy által felállított korábbi precedenst, egy tanulmány látott napvilágot, amely állítólag azt mutatja be, mi történik, ha a nőktől megtagadják az abortuszt.

Egy elemző azonban arra figyelmeztet, hogy a tanulmány hibás módszertana megkérdőjelezi számos következtetését az elemzésnek.

Diana Greene Foster demográfus és kutatócsoportja 2008 és 2010 között végezte a The Turnaway Study-t. A tanulmányban országszerte 30 abortuszt végző intézményt kértek fel, hogy válasszanak ki 1000 olyan nőt, akiknek abortusza volt, vagy akiket "elutasítottak" és szültek, mert túllépték a terhességi határt.

A tanulmány résztvevőinek öt éven át tartó kikérdezése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok a nők, akiktől megtagadták az abortuszt, rosszabb gazdasági és mentális egészségügyi eredményeket tapasztaltak, mint azok, akiknek abortuszt végeztek. A tanulmány szerint nem találtak bizonyítékot arra, hogy az abortusznak negatív mellékhatásai vannak a nők érzelmi jólétére, és azt állítják, hogy az abortuszt átélt résztvevők 95%-a úgy gondolta, hogy ez volt a helyes döntés.

Diana Greene Foster nem válaszolt azonnal a The Christian Post megkeresésére, de a National Public Radionak adott keddi interjújában nyilatkozott a bíróság függőben lévő ítéletével kapcsolatban.

"A Turnaway Study nem erre a pillanatra készült, a legrosszabb rémálmaimban nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan vethetnek  Roe-nak"

-fogalmazott.

A Politico május 2-i jelentése szerint egy kiszivárgott véleménytervezet azt mutatja, hogy a Legfelsőbb Bíróság tagjaink a többsége potenciálisan készen áll Roe megdöntésére. A bíróság másnap kiadott közleménye igazolta a tervezet hitelességét, de egyértelművé tette, hogy az nem tükrözi a jogerős ítéletet.

Michael J. New, az életpárti Charlotte Lozier Intézet kutatója és munkatársa azt mondta a The Christian Postnak, hogy "jogosak az aggályok" a Turnaway Study módszertanával kapcsolatban.

"Az eredmények nem feltétlenül támasztják alá azt a narratívát, hogy a terhességet kihordó nők rosszabbul boldogulnak, mint azok, akik abortusznak vettek alá magukat"

- írta New válaszában.

Az életpárti kutató egyik kulcsfontosságú módszertani aggálya az, hogy a megkeresett nők kevesebb mint 38%-a vállalta a részvételt a vizsgálatban.

"Valószínűnek tűnik, hogy azoknak a nőknek, akik elérhetővé tették magukat a vizsgálatban, vagy magasabb szintű a döntési bizonyosságuk, vagy kevesebb erkölcsi kétségük lehetett az abortusz megszerzésével kapcsolatban, ami torzítja az eredményeket"

- emelte ki.

Egy másik probléma az, hogy az eredetileg részt vevő nők közül sokan nem válaszoltak a nyomon követési felmérésekre New szerint. Mint rámutatott, egy 2017-es JAMA Psychiatry folyóiratra, amely a Turnaway Study adatait használta azt mutatja, hogy a résztvevők mindössze 58,4%-a válaszolt egy felmérésre öt évvel a tanulmány megkezdése után.

Legfrissebb