0279 Ugrás a tartalomra

Nem minden nem vallásos ember tagadja Isten létezését Nagy-Britanniában

Photo by Marc-Olivier Jodoin / Unsplash

Egy új jelentés, amely a magukat "nem vallásosnak" vallókat vizsgálja, kimutatta, hogy míg a legtöbben ateistának vallják magukat, 49 százalékuk agnosztikus, vagy hisz Istenben, az istenek valamilyen formájában vagy magasabb hatalomban - számolt be a Premier Christian News.

Hannah Waite, a jelentés szerzője a Premier Christian Newsnak nyilatkozva elmondta:

"Vannak olyanok, akik agnosztikusak, és úgy gondolják, hogy nem tudják, hogy van-e Isten, és nem hisznek abban, hogy van valamilyen módja annak, hogy kiderítsük, és vannak kisebb arányban olyanok, akik úgy gondolják, hogy nem hiszek Istenben, de hisznek egy személyes Istenben".

A Theos Think Tank által közzétett jelentés úgy készült, hogy a 2021-es vallási identitásról szóló népszámlálás során várhatóan jelentősen emelkedni fog azoknak az embereknek a száma, akik azt állítják, hogy nem tartoznak semmilyen szervezett valláshoz.

Az angliai és walesi népszámlálásban, amelyet idén ősszel hoznak nyilvánosságra  várhatóan a lakosság egyharmadát fogja vallástalannak mérni,

szemben a 2001-es népszámláláskor mért 15 százalékkal, illetve a 2011-es népszámláláskor 24 százalékkal, akik szintén ezt jelölték meg.

A jelentés szerint a "nem vallásos" csoport három különböző kategóriára oszlik: a "spirituális nem vallásosakra", a "kampányoló nem vallásosakra" és a "toleráns nem vallásosakra".

A "spirituális nem vallásosak" azok a személyek, akik "általában véve nyitottak a spiritualitásra", és "értéket látnak a vallásban és annak helyét a modern világban", míg a "kampányoló neme vallásosak" "azok a nem vallásos emberek, akik a sztereotip ateisták", és inkább "nagyon ellenségesek a vallással szemben".

Ami a "toleráns nem hívőket" illeti, ők olyan emberek, akik "nyitottak a vallásra a közéletben és a magasabb szintű befolyások etikájára, de nem hívők és nem nyitottak a spiritualitásra". Ők is általában valamivel fiatalabbak, mint a többi csoport.

"Úgy gondolom, hogy a nem vallásosak spirituális csoportja, sőt talán még a toleráns csoport is nyitott lenne arra, hogy részt vegyen a karácsonyi éneklésben, valami olyasmiben, ami talán egy kicsit hagyományosabb, és talán van benne egy vallási elem"

- folytatta Waite.

A jelentés azt is megállapította, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel nem vallásosak, mint a nők, míg a milleniálok a legnagyobb valószínűséggel nem vallásosak.

A 2021-es népszámlálást Angliában és Walesben várhatóan november 29-én teszik közzé.

(Premier Christian News)

Legfrissebb