Ugrás a tartalomra
LGBTQDániaEurópaKülföldHírek

Nem kell korhatár a nemváltoztatáshoz a dán kormány szerint

Photo by Markus Winkler / Unsplash

A kritikák ellenére a dán kormány azt tervezi, hogy eltöröl minden korhatárt azon személyek számára, akik papíron nemet akarnak változtatni. A konzervatívok "teljesen őrültnek" nevezik a javaslatot.

Hétfőn közzétett új LMBTQ-tervében a dán kormány azt javasolja, hogy szüntessék meg az összes korhatárt a nemváltás előtt.

Elméletileg így a 0 évesnél fiatalabb gyermekek útlevelükben és egyéb hivatalos okmányaikban kérhetik nemük megváltoztatását.

15 évnél fiatalabbak esetén szülői engedély lenne szükséges.

Két évvel korábban a szociáldemokrata kormány terjesztett elő hasonló javaslatot, ekkor a dán parlament úgy döntött, hogy konzultál az Etikai Tanáccsal.

"Kétesnek kell tekinteni, hogy a pubertás előtti gyermekek átlátják-e a jogi nem esetleges megváltoztatásának alapvető okait és következményeit"

- érvelt a Tanács.

"Egy ilyen állásponthoz bizonyos érettség és tudatosság szükséges. Fel kell tételezni, hogy egyetlen óvodás korú gyermek sem fogalmazhat meg kívánságot a megváltozott jogi nem iránt"

- szögezte le a Tanács.

Két évvel ezt követően azonban a kormány hasonló kezdeményezést javasolt. A tervet októberben ismertetik és szavazzák meg.


Nem  csak az Etikai Tanácsnak van negatív álláspontja a javaslattal kapcsolatban. Több ellenzéki párt dühös az ötlet miatt.

A konzervatívok határozottan ellenzik a javaslatot. Birgitte Bergmann, a párt esélyegyenlőségi szóvivője szerint meg kell engedni, hogy a gyerekek gyerekek legyenek.

"Nem vagy elég idős a nemváltáshoz mindaddig, amíg nem szabad eldöntened, mikor fekszel le"

-mondta a javaslatot teljesen őrültnek nevezve.

Pia Kjærsgaard, a konzervatív Dán Néppárt képviselője kisgyermekek elleni támadásnak nevezte a javaslatot.


A politikai spektrum másik végén eltérőek a reakciók. Pernille Skipper, a baloldali Enhedslisten társadalmi jelentéstevője örül, hogy "végre" megérkezhet a törvényjavaslat.

"Úgy gondolom, hogy a nulla évre szabott határ a családok és a gyerekek jogának tiszteletben tartása, hogy maguk döntsenek saját nemi identitásukról"

- mondta Skipper.

(CNE)

Legfrissebb