Ugrás a tartalomra

Nem kell elítélni Roe miatt az Egyesült Államokat egy brit képviselő szerint

Photo by Shane Rounce / Unsplash

Danny Kruger konzervatív parlamenti képviselő ellenezte azt a javaslatot, hogy az Egyesült Királyság feljelentést tegyen az Egyesült Államok kormánya előtt a Legfelsőbb Bíróság Roe kontra Wade elleni megsemmisítéséről szóló döntése miatt.

A múlt pénteki történelmi döntés hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság 1973-as döntését, amely törvényes jogot biztosított az abortuszhoz az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy az egyes államoknak maguknak kell dönteniük az abortusztörvényeikről.

Kedden az Egyesült Királyság parlamentjében Diana Johnson abortuszpárti munkáspárti képviselő azt javasolta, hogy Liz Truss brit külügyminiszter tegyen feljelentést az Egyesült Államok kormányánál, „hogy biztosítsák a nők reproduktív egészségügyi ellátáshoz való jogának védelmét”.

A legtöbb képviselő a vita során a "biztonságos abortuszhoz" való "jog" mellett szólt, és "visszalépésnek" nevezte a Legfelsőbb Bíróság döntését.

Kruger azon kevesek között volt, akik támogatták a Legfelsőbb Bíróság döntését.

"A tény azonban az, hogy valószínűleg nem értek egyet a legtöbb képviselővel, akik eddig felszólaltak ebben az ügyben. Úgy gondolják, hogy a nőknek abszolút joguk van a testi autonómiához ebben az ügyben. Úgy gondolom azonban, hogy az abortusz esetében ezt a jogot az a tény minősíti, hogy egy másik szerv is érintett."

-fogalmazott.

Carla Lockhart, a DUP Felső-Bann parlamenti képviselője is a vita során elmondott megjegyzéseiben megjegyezte, hogy "az abortuszt nem tekintik emberi jognak, és soha nem is tekintették semmilyen kötelező erejű nemzetközi jognak".

(Christian Today)

Legfrissebb