Ugrás a tartalomra

Kutató: néhány évre lehetünk a halhatatlanságtól

Raymond Kurzweil amerikai feltaláló és író szerint közelebb vagyunk mint gondolnánk.

Photo by Possessed Photography / Unsplash

Bár úgy hihetnénk, manapság nem nagyon számíthatunk világot megváltó áttörésre az orvostudomány területén, Raymond Kurzweil, amerikai feltaláló és író szerint ez koránt sincs így. Belátása szerint hét éven belül, 2030-ra elérhetjük a halhatatlanságot. A kijelentése meglehetősen merésznek hangozhat, a helyzet azonban az, hogy Kurzweil korábban többször is bizonyította, nem csak zöldségeket beszél - számolt be az Index.

Tagadhatatlan, hogy a technológiai változások korát éljük, és bár az elmúlt években azt láthattuk, hogy megpihenni látszik a korábban megszokott innovációs hullám, a jelenlegi tapasztalatok szerint most ismét egy újabb felívelésnek nézünk elébe. Napról napra újabb és újabb találmányok születnek a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a nanotechnológia területén, amelyek egyértelműen a jövőnk alappillérei lesznek.

Az elmúlt évtizedben hatalmas előrelépéseket láthattunk a tudományban, egyre közelebb kerülve egy olyan világhoz, ahol az életünket mindenhol mesterséges intelligencia fogja áthatni, most pedig arról hallani, hogy a teljes halhatatlanság elérése sincs már olyan messze, mint azt elsőre gondolnánk – a legújabb feltételezések szerint ugyanis hét éven belül, már 2030-ra képesek lehetünk elérni azt.

Mindezt a jövőkutató Ray Kurzweil állítja, aki úgy véli:

a genetika, a robotika és a nanotechnológia terén ma tapasztalható technológiai fejlődésnek és bővülésének köszönhetően hamarosan nanorobotok fognak futni az ereinkben.

A nanorobotok olyan, 50 és 100 nanométer átmérőjű, apró robotok, amelyek legfőképp az orvostudományban látnak el feladatokat, kiemelten a DNS-szondákat, a sejtképalkotó anyagokat és sejtspecifikus hordozókat érintő kutatások területén. Kurzweil szerint egyértelműen a nanorobotok jelentik majd az orvostudomány jövőjét, azok ugyanis képesek lesznek a testünket sejtszinten megjavítani, immunissá téve minket a betegségekkel, az öregedéssel és végül a halállal szemben is.

Úgy véli továbbá, az sem kizárt, hogy az emberek digitális formába tölthetik majd fel tudatukat, elérve ezzel a teljes halhatatlanságot.

(Index)

Legfrissebb