Ugrás a tartalomra

Azonnal negyedére esne az abortuszklinikák száma ha változtatna a Legfelsőbb Bíróság

Photo by Adam Szuscik / Unsplash

Egy új tanulmány, amelyet a Legfelsőbb Bíróság Dobbs kontra Jackson Women’s Health Organization ügyben hozott ítéletére várva tettek közzé, azt állítja, hogy ha a bíróság felülbírálja a Roe kontra Wade pert, az abortuszt országosan legalizáló ügyet, az országban az abortuszt végző intézmények csaknem egynegyede be fog zárni.

Az Advancing New Standards in Reproductive Health (ANSIRH) 2017 és 2021 között végezte el a tanulmányt, amelynek eredményeit kedden tette közzé. A tanulmány 790 olyan abortuszt végző intézményt elemzett, amelyek nyilvánosan hirdették szolgáltatásaikat, és 2021-ben nyitottak meg, ami növekedés a 2017-es 774 nyitott intézményhez képest.

Az emelkedés annak tudható be, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság 2021 decemberében feloldotta a kémiai abortuszok (abortusz tabletták) személyes kiadásának követelményét, és lehetővé tette a postai úton történő kiszállítást. Az FDA ideiglenesen megszüntette az abortusztablettákra vonatkozó korlátozásokat a COVID-19 idején. , de ez a lépés véglegessé tette az eltávolítást.

A változás eredményeként országszerte megnyíltak a távegészségügyi intézmények, amelyek felírják az ilyen típusú abortuszokat, és ezek száma országonként eltérő.

Az ANSIH abortuszt végző létesítmények adatbázisából származó adatok felhasználásával a tanulmány elemezte az Egyesült Államokban és Washington DC-ben található összes abortuszt végző intézményt, amely nyilvánosan hirdeti, hogy abortuszt végeznek.

Az ANSIH adatbázisa számos létesítményt tartalmaz, például orvosi rendelőket, közegészségügyi központokat és kórházi létesítményeket. A tanulmány szerzői szerint a tevékenységüket nyilvánosan hirdető abortuszintézményekről szóló adatbázis információit „szisztematikusan frissítették minden nyáron 2017, 2018, 2019, 2020 és 2021 között.

A tanulmány szerzői dokumentálták az egyes abortuszt végző intézmények helyére, a felajánlott abortuszok típusaira és azok költségeire vonatkozó adatokat, online keresésekkel és az intézmények felhívásával gyűjtöttek információkat.

Abban az esetben, ha Roe-t megdöntik, a tanulmány azt állítja, hogy „legfeljebb 26 állam betilthatja a legtöbb vagy az összes abortuszt, és ezekben az államokban számos intézmény bezárhat".

Az előrejelzések szerint a Roe felborulása 202 abortuszklinika bezárásához vezet majd, és így az Egyesült Államokban az abortuszt nyilvánosan hirdető létesítmények 26 százaléka kerülne bezárásra.

(Christian Post)

Legfrissebb