Ugrás a tartalomra

Negatív rekord: 16 ezer abortuszkérelmet nyújtottak be Izraelben 2021-ben

Összesen 16 591 abortuszkérelmet nyújtottak be.

Photo by National Cancer Institute / Unsplash

A terhességmegszakítások 99,5 százalékát jóváhagyták az országban - derül ki az izraeli Központi Statisztikai Hivatal adataiból a Hetek beszámolója szerint.

Összesen 16 591 abortuszkérelmet nyújtottak be Izraelben 2021-ben, amely rekordnak számít Izraelben. A zsidó államban az 1980-as évek végén növekedett meg a terhességmegszakítások száma, de 2020-ban nagyon megugrott a pandémia és a lezárások nyomán.

A 2021-ben abortuszt kérelmezők 95 százaléka véghez is vitte a magzatelhajtást, miután ezt engedélyezte az izraeli bizottság, amely a kérvényeket elbírálja.

A kérvények csaknem 17 százalékát 19 év alatti lányok nyújtották be. A terhességmegszakítást kérő nők fele házasságban élt, 39,6 százalékuk egyedülálló volt, majdnem 10 százalékuk pedig elvált.

A kérelmek 85 százalékát a várandósság első trimeszterében adták be, csaknem 13 százalékukat azonban a terhesség 13-23. hetében. Az abortuszok 1,7 százalékát a harmadik trimeszterben végezték el.

A terhességmegszakítások 30 százalékát olyan nők igényelték, akik már korábban is végrehajtattak abortuszt.

A statisztikákból az is kiderül, hogy a zsidó nők körében magasabb volt a terhességmegszakítások aránya, mint az arabok esetében. A zsidó nőknél ezer nőre nyolc, az araboknál hat abortusz jutott.

Izraelben abban az esetben hagyja jóvá a bizottság az abortuszt, ha a várandós nő 40 év feletti vagy 18 évnél fiatalabb, törvény által tiltott kapcsolatból fogant meg a gyermek (pl. vérfertőzés), a baba fizikai vagy mentális fogyatékosságtól szenvedhet, illetve ha a nő életét vagy mentális egészségét veszélyezteti a terhesség.

(Hetek)

Legfrissebb