Ugrás a tartalomra
TudományHitNASAVilágűrHírek

NASA űrhajós: a Biblia és Tudomány nincsenek egymással konfliktusban

Jeffrey Williams jelenleg a második helyen áll a “legtöbb időt az űrben töltött” asztronauták között.

A NASA egyik űrhajósa szerint a tudomány és a Biblia összhangban van egymással, nem pedig ellentétben.

Jeffrey Williams űrhajós 2000 és 2016 között négy űrmisszióban vett részt, első alkalommal az Atlantis űrsiklóval, majd az orosz Szojuz rakétával látogatta meg a Nemzetközi Űrállomást.

Jelenleg a második helyen áll a “legtöbb időt az űrben töltött” asztronauták között - összesítve 534 napot volt Földön kívül.

Williams csütörtökön a washingtoni Bibliamúzeum új kiállításának, a "Szentírás és tudomány" című tárlat megnyitóján beszélt: “Helyünk a világban" címmel. A kiállítás - amely 2024 januárjáig tart - a tudomány és a vallás kapcsolatát vizsgálja.

"Állandóan megkapom a kérdést: Hogyan lehetek egyszerre a hívő és szakmabeli, olyan munkakörben mint az enyém?"

- magyarázta Williams.

Williams 2010-ben egy keresztény témájú könyvet adott ki, amely űrben készített képeket is tartalmaz. A címe: The Work of His Hands (Az Ő kezeinek munkája) volt. Elismerte, hogy létezik egy "közfelfogás, miszerint a tudomány és a Biblia teljes mértékben ellentétben áll egymással".

“Pályafutásom elején, még a 90-es években sok időt töltöttem a téma tanulmányozásával. A modern tudomány, ahogy mi ismerjük, valójában abból a meggyőződésből fakadt, hogy a Biblia igaz, és hogy Isten a Teremtő, abban a formában amelyben kinyilatkoztatta magát a Szentírásban"

- mondta Williams és kiemelte, hogy a matematikában, fizikában, kémiában és a zenében lévő tökéletes rendezettség, nagy hatással volt rá.

"Isten képmására formálva, megkaptuk azt a képességet sőt tulajdonképpen azt a megbízást, hogy uraljuk a teremtett földet, ahogy az 1. Mózes 1. fejezete tartalmazza"

- mondta.

"Ez az az üzenet, amely formálta az értelmemet, a világnézetemet, és igazából alátámasztotta mindazt, amiről úgy hiszem, hogy az Úr elhívása az életemben - űrhajósként”

-fogalmazott.

A legkorábbi tudósokat - jegyezte meg Jeffrey - "a hitük vezérelte". Megemlítette Johannes Keplert, Isaac Newtont, Michael Faradayt és James Clerk Maxwellt is mint keresztény gondolkodókat.

Ők "elsősorban teológusok voltak, és a hitük vezérelte őket" - mondta.

"Ám később ők lettek azon személyek, akik megteremtették a modern tudomány alapjait"

- mondta.

Williams elmondta, hogy gyakran kérdezik tőle, hogy az űrutazás megváltoztatta-e az Istennel való kapcsolatát.

“Bizonyos értelemben igen bizonyos értelemben nem”

- válaszolta erre a kérdésre.

"Az Istennel való kapcsolatom Jézus Krisztus közbenjárása miatt bontakozhatott ki, ahogyan azt a Biblia kinyilatkoztatta"

- mondta Williams. Mégis, az űrutazás miatt olyan mélységeit érthette meg a Szentírásnak, amelyeket azelőtt nem ismert. Istent mint a világ teremtőjét és a világegyetemet, mint Isten alkotását teljesen új perspektívából látja az űrutazás következtében.

"Csodálatos élmény volt elhagyni a bolygónkat, és aztán visszatekinteni Univerzumunk azon részére, amit otthonunknak nevezünk és amely egyedülálló módon rendelkezik az élethez szükséges forrásokkal”

-mesélte.

Tóth Fruzsina / Christian Headlines

Legfrissebb