Ugrás a tartalomra

Nagyszabású kutatás: a nők egészsége és mentális állapota is romolhat az első abortusz után

Photo by Alex Jones / Unsplash

Egy tanulmány szerint azok a nők, akik első terhességüket megszakították, a későbbi terhességük során nagyobb egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve.

A Charlotte Lozier Institute (CLI) által készített és a múlt hónapban a Health Services Research and Managerial Epidemiology című, lektorált nemzetközi folyóiratban közzétett tanulmány azt állítja, hogy az első terhesség megszakítása hatással lehet a nők reproduktív életének további részére.

A kutatók több mint 5400 Medicaid-kedvezményezett adatait vizsgálták meg 1999 és 2015 között abban a 17 államban, amelyek az adófizetők pénzéből fizetik azokat az abortuszokat, amelyeket a szövetségi Medicaid nem fedez. A tanulmány a 16 éves és idősebb nőket három külön csoportba sorolta aszerint, hogy szültek-e, vagy terhességük abortusszal vagy természetes vetéléssel végződött.

A tanulmány szerint azokhoz a nőkhöz képest, akiknek első terhessége élve születéssel végződött, azok a nők, akik első terhességüket megszakították, átlagosan 53 százalékkal több vetélést szenvedtek el.

Az első terhességüket megszakító nőknek reproduktív életük során 35 százalékkal több terhességük is volt, és több mint négyszer annyi abortuszuk, mint azoknak a nőknek, akiknek az első terhességük élve születéssel járt. Ezenkívül azok a nők, akiknek első terhessége abortusszal végződött, csak feleannyi élveszületést (52%) tapasztaltak, mint azok a nők, akik első terhességüket kihordták.

Tessa Longbons, a CLI vezető munkatársa és a tanulmány társszerzője a The Christian Postnak elmondta, hogy a tanulmány az egyik első olyan tanulmány, amely a Medicaid adatait felhasználva értékeli a nők első terhességének kimenetelének hatását reproduktív életük további részére.

A tanulmány társszerzője szerint az adatok cáfolni látszanak az abortuszpártiak azon állításait, miszerint az eljárás lehetővé teszi a nők számára, hogy irányítsák az életüket és megválasszák, hogyan alakítsák ki a családjukat.

"Amit ebből látunk, az az, hogy ez nem igazán így van, mert nyilvánvalóan az abortusz nem állítja ezeket a nőket más pályára"

- mondta Longbons.

"Nem ad nekik hatalmat az életük felett, és nem is erősíti meg őket. Valójában csak elindítja őket azon az úton, hogy még több terhességük legyen és még több abortuszuk"

-fogalmazott.

Longbons azt is megjegyezte, hogy a CLI tanulmányában idézett kutatások szerint az alacsony születési súly vagy koraszülés kockázata minden egyes abortusszal nő. A tanulmány olyan adatokat is elemzett, amelyek szerint az abortusz növeli a nőknél a kedvezőtlen mentális egészségi állapot és a korai halálozás kockázatát.

A CLI megállapításai ellentétben állnak a The Turnaway-tanulmánnyal, amelyre az abortusz szabályozások enyhítése mellett kampányolók gyakran hivatkoznak annak bizonyítékaként, hogy az eljárás előnyös a nők számára, és hogy az abortusz megtagadása nagyobb kockázatot jelent a nők egészségére nézve.

A Turnaway-tanulmányhoz Diana Greene Foster demográfus és csapata 2008 és 2010 között végzett kutatást, és országszerte 30 abortuszintézményt kért fel nők toborzására. A tanulmányban 1000 olyan nőt elemeztek, akik abortuszon estek át, vagy akiket a klinika elutasított, és azért szültek, mert túllépték az állam által meghatározott terhességi határt.

Miután öt éven keresztül interjúztatták a résztvevőket, a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az abortusz negatívan hatna a nők mentális egészségére, és azt állította, hogy az abortuszon átesett résztvevők 95 százaléka úgy érezte, hogy ez volt a helyes döntés.

Longbons azonban rámutatott, hogy a CLI kutatása és a Turnawayben használt felméréses kutatás között az a különbség, hogy az ő tanulmányuk megállapításai átfogó igénylési adatokon alapulnak.

A kutató elmondta, hogy a csapat a Centers for Medicare & Medicaid Services irányába benyújtott igényléseket elemezte, illetve kiemelte: a valódi kontrollcsoport hiánya és az alacsony részvételi arány néhány olyan hiba, amely szkepticizmust váltott ki Foster eredményeinek megbízhatóságával kapcsolatban.

Longbons elmondta: a kutatásuk eredménye szerint a kedvezőtlen mentális egészségi állapot kockázata minden egyes további abortusz esetén 1,23-szorosára nő.

"Ahogy ebből láttuk, az első terhesség, az első döntés meghatározhatja valakinek a hátralévő életét"

- mondta Longbons, rámutatva a CLI nemrégiben készült tanulmányára.

"Ezért olyan fontos, hogy ott legyünk, hogy segítsünk neki, hogy mellette legyünk"

-húzta alá.

A kutató kijelentette, hogy a terhes nők támogatása olyasmi, amit az életpárti mozgalom már most is jól csinál, kiemelve a terhességi erőforrásközpontok munkáját és az olyan állami politikákat, mint a texasi "Alternatívák az abortuszra" program, amely kezdeményezés segít összekapcsolni a nőket támogató szolgáltatásokkal és anyagi forrásokkal.

(Christian Today)

Legfrissebb