Ugrás a tartalomra

Oroszország nagykövetségi kirendeltséget nyit Jeruzsálemben

Megváltozott a véleményük.

Benjamin Netanjahu és Vlagyimir Putin. (Avi Ohayon/GPO)

A múlt hónapban aláírt, mérföldkőnek számító megállapodás értelmében Oroszország az önkormányzattal kötött ingatlanügylet részeként új nagykövetségi kirendeltséget nyit Jeruzsálemben.


Az orosz külügyminisztérium pénteken jelentette be a fejleményt, közölve, hogy a Jeruzsálem központjában lévő vitatott, 1885-ben Oroszország által megszerzett telekre vonatkozó megállapodást május 18-án írták alá a jeruzsálemi önkormányzattal.

Az új ingatlan a nagykövetség konzuli részlegeként fog szolgálni, ahol egy olyan épületegyüttes kap helyet, amely a jeruzsálemi és a környékbeli lakosok számára konzuli szolgáltatásokat nyújt, valamint diplomatáknak ad otthont.


Donald Trump, volt amerikai elnök egy döntés következtében Jeruzsálembe helyezte át az amerikai nagykövetséget, amelyet Vlagyimir Putyin, orosz elnök kritizált, mivel akkori véleménye szerint a lépés aláássa a közel-keleti békefolyamatokkal kapcsolatos kilátásokat. 2019-ben Oroszország ki is jelentette, hogy nem áll szándékában saját nagykövetségét Jeruzsálembe költöztetni, azonban most úgy tűnik ennek éppen az ellenkezője történik.

"az új nagykövetségi kirendeltség országunk méltányos közel-keleti rendezés felé tartó változatlan irányvonalával összhangban nyitja meg kapuit"

– áll az orosz külügyminisztérium által kiadott közleményben.

A megállapodás értelmében a terület magasabb státuszt kap, mint a konzulátusé, és az épületegyüttes építése várhatóan öt éven belül befejeződik.

A megállapodás, amelyet a polgármesteri hivatalban írtak alá Jeruzsálem napján, hat hónapos tárgyalások eredménye, amelyeken többek között Moshe Lion polgármester, Eli Cohen (Likud) külügyminiszter, Anatolij Viktorov izraeli orosz nagykövet, Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes nevében eljáró Szergej Makarov vettek részt.

(WIN)

Legfrissebb