Ugrás a tartalomra

Nagykövetséget nyit az első síita muszlim többségű ország Izraelben

Azerbajdzsán parlamentje pénteken kezdeményezte a nagykövetség megnyitásának folyamatát Izraelben, ezzel az első síita muszlim többségű ország lett, amely ezt megteszi.

"Azerbajdzsán Izrael fontos partnere, és a muszlim világ egyik legnagyobb zsidó közösségének ad otthont"

- mondta a fejleményt követő nyilatkozatában Yair Lapid miniszterelnök.

"A nagykövetség megnyitásáról szóló döntés tükrözi az országaink közötti kapcsolat mélységét. Ez a lépés az izraeli kormány azon erőfeszítéseinek eredménye, hogy erős diplomáciai hidakat építsen a muszlim világgal"

- tette hozzá.

Azerbajdzsán tavaly áprilisban nyitott először turisztikai irodát Izraelben, és írt alá együttműködési megállapodást. Ebben a hónapban volt a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója is.

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter októberben Azerbajdzsánba látogatott, hogy megvitassa a biztonságpolitikát és a védelmi együttműködést.

Izrael az olaj 40 százalékát Azerbajdzsánból vásárolja, és a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint 2011 és 2020 között Azerbajdzsán főbb fegyverimportjának 27 százalékát, 2016 és 2020 között pedig 69 százalékát szállította. Emellett Izrael és Azerbajdzsán egyaránt fenyegetésként tekint Iránra.

(United With Israel)

Legfrissebb